2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Készülnek a gyümölcsfesztiválra Székelyudvarhelyen

Az biztos, hogy továbbra is a székely gyümölcs és a helyi közösségek állnak az idei Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál fókuszában. A rendezvény egy évtizede megszokott szervezési keretei mégis átalakulóban vannak, hiszen a helyi termelőkre vonatkozó szabályok is változnak. Mindez kihívás elé állít szervezőt és termelőt egyaránt.

A gyümölcs ünnepe. Ínyenceknek is való! Fotók: Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Szeptember közepén ismét az udvarhelyszéki faluközösségek értékteremtő terévé válik a székelyudvarhelyi minifocipálya és a városi park: 13–15. között a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért Udvarhelyszék falvait a XI. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválra hívja.

Ne engedjék el egymás kezét
A hagyomány szerint a közösségek bemutatják az idei gyümölcstermést és a gyümölcsből, gyógynövényekből készített termékeiket. A résztvevők száma 12 és 15 között szokott lenni, 12 helyről már idén is jelezték, hogy jönnének – tudtuk meg Molnár Judith programgazdától.
Időközben megváltozott a törvényes háttér: online pénztárgép nélkül nem lehet árusítani, ehhez pedig jogi személyiség szükséges.
– Azt szerettük volna, hogy önállósodjanak a termelők, ugyanakkor erősödjön a közösség is, ne engedjék el egymás kezét. Egyre több helyen van már 2-3 bejegyzett jogi személy, így általuk eljöhetnek a vásárra – avatott be az előkészületek kulisszatitkaiba a programgazda. – Errefelé tart a világ, majdnem mindenütt vannak már vállalkozók, vagy a helyi termelők kiváltották az őstermelői engedélyt. Mi is erre biztatjuk a vidékieket – tette hozzá.
A szervezők tehát Udvarhelyszék közösségeinek jelentkezését várják, akik kiállítóként vennének részt a gyümölcsfesztiválon. A helyek száma korlátozott, augusztus 15-ig lehet jelezni a részvételi szándékot Székelyudvarhelyen, a Civitas Alapítványnál, vagy a 0266–218481-es telefonszámon. A jelentkezők, érdeklődők számára 19-én találkozót is szerveznek, ahol átbeszélhetik a problémákat, feltételeket.
– Változó világban élünk, idén nézelődünk, puhatolózunk, hogy milyen irányba alakuljon a következő tíz évben a rendezvény. Kíváncsiak vagyunk a közösségek, látogatók véleményére is – jelezte Molnár Judith.

Változnak a trendek. De a termékeknek a polcokon kell maradniuk

Ízek, zene és néptánc
A gyümölcsfesztiválról idén sem hiányoznak az ízes megmérettetések, a szakmai bemutatók, valamint a zenével, tánccal tarkított hagyományos programok sem. A falusi termelőkön kívül ott lesz a Civitas Alapítvány egész „holdudvara”, a Helyénvaló projekt termelői, az alapítvány start-up programjának nyertesei, de meghívják a többi hazai Food Hub szervezeteket is, hogy hozzák el, mutassák be termékeiket.
Akárcsak tavaly, az Erdélyi Tánc­háztalálkozó társrendezvénye lesz a gyümölcsfesztiválnak. Az egész hétvégés jó hangulat, színes fellépők és látogatók sokasága tehát garantált. Továbbá sajátos színfoltot jelent majd azoknak a kézműveseknek a bemutatkozása is, akik a magyar nyelvterület számos szegletéből érkeznek, magukkal hozva alkotásaikat.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb