Készülnek a felcsíki hatástanulmányok

Gázhálózat-fejlesztés

122

Javában készülnek a felcsíki községekben a hatástanulmányok a földgáz bevezetésére. Csíkmadarason a Transgaz Rt. már aláírta a kivitelezési szerződést a nyomáscsökkentő állomás és az odáig vezető vezetékek építésére. Hasonló cipőben jár Csíkcsicsó, Madéfalva és Csíkrákos is, a három község közös kistérségi társulása révén már szintén jó nyomon van.

Bíró László a majdani nyomvonalat mutatja. Az önkormányzatok számára előnyös az új gáztörvény Fotó: László F. Csaba

Bíró László, Csíkmadaras pol­gármestere a Hargita Né­pének elmondta: régóta dolgoznak azon, hogy a Csíkmadarastól mintegy 2 kilométerre található fő­vezetéknél legyen egy úgynevezett nyomáskezelő állomás, mert anélkül nem lehet megépíteni a település gázhálózatát.

Csíkmadarasi mérföldkő
Hozzáfűzte: jelenleg ott tartanak, hogy véget ért az ország fővezetékrendszerét működtető Transgaz Rt. közbeszerzési eljárása, így már megvan a kivitelező cég is, amely elvezeti a gázt a fővezetéktől a csatlakozási állomásig. A napokban jártak helyszíni szemlén az országos hálózat működtetőjének szakemberei, valamint a munkálatot kivitelező jászvásári Totalgaz Industrie Kft. vezetősége, a községházán pedig meg is történt a kivitelezési szerződés aláírása.
Az 1,65 millió lej értékű beruházás befejezésére négy hónap áll a kivitelező rendelkezésére. Ehhez egyébként az önkormányzatnak is hozzá kellett járulnia, a közel 300 ezer lejnek eddig egyharmadát fizették ki. Ezután következhet az elosztóhálózat megépítése.
A polgármester hozzáfűzte: jelenleg a szükséges forrásokat keresik a település gázvezetékének megépítésére, ugyanis az várhatóan mintegy 2 millió lejbe kerül, ezt pedig elsősorban kormányzati pályázati kiírásokból tervezik előteremteni. Persze mindenekelőtt az előzetes hatástanulmány elkészítésére van szükség, a polgármester becslése szerint ez egy hónapon belül már a rendelkezésükre áll. Az önkormányzat élő szerződéssel rendelkezik a megye földgázvezetékeit kezelő Harghita Gaz Rt.-vel is.
Kérdésünkre elmondta: az elmúlt év végén elfogadott – a 2012/123-as törvényt módosító és kiegészítő 2018/167-es – „gáztörvény” lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok is pályázhassanak gázvezeték-bővítésre, ez pedig jelentősen megkönnyíti a dolgukat. Hozzáfűzte: ha forrásokat is rendel a kormányzat a jogszabály adta lehetőségekhez, akkor működőképes lehet a dolog. Ha a község területén megépül a gázvezeték-rendszer, az majd az önkormányzat tulajdona lesz, és kiadhatja haszonbérbe a szolgáltatónak.
– Hasonló törvényt várunk az elektromos áramszolgáltatás terén is, mert jelenleg az Electrica Distribuție monopolhelyzetben van a piacon, ez az állapot pedig nem segíti a térség fejlődését – jegyezte meg az elöljáró. A polgármester ugyanakkor elmondta: úgy tervezik, hogy azokban az utcákban, amelyeket leaszfaltoztak, nem törik fel a friss útburkolatot a gázvezetékek lefektetésekor sem, inkább átfúrnak az úttest alatt és a kövezett járdát bontják fel.

Csicsó, Madéfalva és Rákos közös erővel dolgozik
Csibi József, Madéfalva polgármestere ugyanakkor arról számolt be lapunknak, hogy már elkezdtek ők is a gázvezetéssel foglalkozni. Elmondta: Csíkcsicsó, Madéfal­va és Csíkrákos megalapította a Forest ADI elnevezésű kistérségi társulást, ezen keresztül igyekeznek elkészíttetni a gázvezetés megvalósíthatósági tanulmányát. Ha ezzel megvannak, akkor meglátják, hogyan tovább, lesz-e rá elég kormányzati forrás.
A földmérési munkákat mindhárom községben elvégezték már, a tervező cég már dolgozik a hatástanulmányon. Kérdésünkre elmondta: az év végén elfogadott „gáztörvény” azért hasznos, mert a gázszolgáltatók számára a hálózat fejlesztése anyagilag nem éri meg. Mivel nem térül meg nekik a befektetés, ezért fordulhatott elő, hogy az utóbbi évtizedben nem történt jelentős gázhálózat-fejlesztés sem.
– A nagyvállalatok könnyen kiszámolták, hogy nekik nem éri meg a bővítés. A jogszabályok nem tették lehetővé, hogy közpénzből bővítsenek, ezért beérték azzal, hogy karbantartják a már meglévő hálózatokat – mutatott rá a polgármester az intézkedés szükségességére.
Hozzáfűzte: elméletileg saját forrásaikból is fejleszthetnének az önkormányzatok, de a gyakorlatban egyszerűen nincs rá elég pénzük, ezért kormányzati forrásokra van szükség. Kérdésünkre hozzáfűzte: uniós forrásokat szinte biztos nem tudnak majd felhasználni, az ugyanis nem valószínű, hogy az EU megváltoztatja a prioritásait, és jelenleg gázvezetésre nem biztosítanak pályázati pénzt.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek