Készülnek a csíki ralisok

67

Tíz nap múlva kezdődik a hazai ralibajnokság, a szezonnyitó ver­seny a szokásokhoz híven a Brassó Rali lesz. A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros idén is rajthoz áll az országos bajnoki futamokon, a csíkiak új autóval vágnak neki a szezonnak.

A Daciát Citroënre cserélik az idéntől a csíkiak
A Daciát Citroënre cserélik az idéntől a csíkiak

 

Tíz nap múlva a brassói versennyel elkezdődik a hazai ralibajnokság, amely idén is nyolc futamból áll majd. Noha a szezonnyitó viadal nevezési határideje még nem járt le, azt már lehet tudni, hogy a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros ott lesz a rajtnál, sőt a tervek szerint a pontvadászat összes futamán indul a csíki kettős. Két év után autót váltanak, sőt idéntől új géposztályban harcolnak majd a pályákon ellenfeleikkel.

Búcsú a Logantól
Két teljes idényt és 2013-ban két versenyt futottak a csíkiak Dacia Logan versenygéppel. A TACsI-nak becézett autóval több sikert értek el a Logan-kupában, tavaly viszont egy, a csíkiak által nem éppen jónak mondható szezont követően döntöttek úgy, hogy ha egy lehetőség lesz rá, versenygépet váltanak. Az országos hegyibajnokság egyik futamán Teslovan Adrian ki is próbált egy Citroën DS3 R3T versenygépet, a futamot követően pedig azt mondta, ha egy mód van rá, a 2016-os évet a francia versenygéppel szeretné teljesíteni. Navigátora, Cseh Vajk Imre is csak szuperlatívuszokban tudott beszélni az autóról, így nem volt kérdéses, hogy a francia márka mellett teszik le voksukat a csíkiak. – A TACsI még megvan, ha bárki versenyezni szeretne vele, bátran megkereshet – mondta Teslovan.

A világbajnoki gép
A Teslovan–Cseh páros új versenyautóját 2013-ban gyártotta a Citroën sportrészlege, tehát nem egy utcai autó átalakított változatával, hanem egy igazi, gyári versenygéppel állnak rajthoz a csíkiak. Az autót egy 1,6-os, turbófeltöltétes erőforrás hajtja majd, 210 lóerős a motor, és hatfokozatú szekvenciális váltóval és differenciálzárral van felszerelve. Csak összehasonlításképpen: a Dacia Loganban szintén 1,6-os szívómotor volt szériaváltóval, az erőforrásból pedig 110 lóerőt lehetett kipréselni.
A csíkiak versenygépével eddig mindössze három ralin indult el Sorin Badea még 2014-ben, tavaly pedig Teslovan Adrian egy hegyibajnoki futamon, illetve a szezont záró ATA Rally Show-n terelgette a Citroënt. Ugyanezzel a modellel – Citroën DS3 R3T – versenyeznek a rali-világbajnokság junior kategóriájában (JWRC), tehát a Teslovan–Cseh páros egy igazi vébé-autóba ül át.
– Nagyon várom, hogy ralis körülmények között is vezethessem az autót. Szombaton a Szent Anna-tónál lesz egy tesztünk, majd élesben szombattól próbáljuk ki a kocsit. A hegyibajnoki futamon és az ATA Rally Show-n tapasztaltak alapján azt tudom mondani, hogy teljesen más vezetéstechnikát igényel ez a kocsi, mint a Logan. Nagyon fürge és nagyon stabilan áll az úton – mondta Teslovan Adrian. A csíki pilóta hozzátette, a kocsi jóval erősebb és gyorsabb, mint előző versenygépük, erősebb a fékhatás és jóval rövidebb a féktáv, mind a Logannál. – A végsebesség és a féktávok közötti különbség brutálisnak mondható – tette hozzá a pilóta.

Ismerkedős harc
A csíki ralisok nemcsak autót, hanem ezzel együtt géposztályt is váltanak. A Logan-érában a 9-es géposztályban verekedtek, most az elsőkerék-meghajtású autók „királykategóriájában”, az 5-ös géposztályban harcolnak majd a pontokért. Egyelőre úgy tűnik, az elsőkerekesek két géposztályát, az 5-öst és a 6-ost összevonják – ahogyan az elmúlt években is tette a hazai szakszövetség –, a csíkiak legnagyobb ellenfe pedig Adrian Raspopa lesz, aki immár három éve Citroën DS3 R3T-vel versenyzik, sőt 2014-ben meg is nyerte kategóriája országos bajnokságát.
– Tavaly 11-en pontoztak ebben a géposztályban, végül Raul Badiu nyert egy Renault Clio R3 Maxi Evóval, Răspopa a második helyen végzett. Ha figyelembe vesszük, hogy a két említett pilótának a géposztályban jóval nagyobb a versenytapasztalata, és amennyiben Alex Filip is rajthoz áll a Badiuéval azonos autóval, akkor nem lesz könnyű dolgunk. Az első Citroënes szezon számunkra a tanulás éve, de szeretnénk dobogóra állni az idény végén. Ehhez viszont nyolc futamon kell jól teljesítenünk, de ígérjük, ezen szempontokat figyelembe véve utazunk el minden rali helyszínére – mondta lapunknak Cseh Vajk Imre.
A csíkiak harmadik évüket kezdik meg ugyanabban a csapatban, amelynek lehet, hogy nevében lesz egy kis változás, ám a gárda névadó szponzora biztosan a BCR lesz.
A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre csíkszeredai ralipáros 2016-os idényének támogatói: BCR, BCR Leasing, Borszék Ásványvíz Rt., Omniasig, Star Lubricants–Mobil1, Defi, Pigna, Set Prod Com Kft., Prodia Labor, Hargita Népe.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.