Készüljünk együtt a nemzetközi eucharisztikus kongresszusra: Nők lelkinapja

29

Nagy érdeklődésnek örvendett szombaton a csíkszentkirályi plé­bánia által szervezett nők lelkinapja, amelynek központi témája a nemzetközi eucharisztikus kongresszus volt. Az eseményt a kultúrotthonban tartották, színes előadások, tanúságtételek, kiscsoportos beszélgetések, játékok, szentmise és szentségimádás színesítették a programot.

Van igény a lelki fejlődésre                                                                                                            Fotó: Barabás Emőke

Papp Márton, Csíkszentkirály plébánosa, a nők lelkinap­jának házigazdája köszöntötte a jelenlévőket a helyi kul­túr­otthonban szombaton. Kifejtette: nagyon fontos nőként néha kiszakadni a napi rutinból és megélni, hogy milyen csodálatos nőnek lenni, milyen nagy ajándék ez Istentől. Arra is meghívta a jelenlevőket, hogy nyitott szívvel fogadják az előadások üzeneteit, hogy jobban megérthessék az oltáriszentségnek az életükben betöltött szerepét. A nap mottója Vianney Szent János gondolata volt: „Semmi sem olyan nagy, mint az Eucharisztia. Ha Istennek volna bármi, ami ennél értékesebb, nekünk adta volna”. Elsőként Kovács Zsolt csíkszentmártoni katolikus plébános osztotta meg tapasztalatait az oltáriszentség mély titkáról és az őszinte imádság feltételeiről. Előadásában elhangzott: a jó imádság feltétele, hogy őszintén, önmagunkat felvállalva álljunk az Úr elé és ne csak a gondolatainkkal és a szavainkkal imádkozzunk, hanem a szívünkkel is.
– A szentségimádás fontos imaforma az életünkben, ha Jézus elé állunk, minden gondolatot ki kell zárnunk, hogy megérinthessen – fűzte hozzá a plébános.
Rövid szünet után Papp Miklós görögkatolikus lelkész prédikációját tekinthették meg a résztvevők online. A szónok kiemelte: miután magunkhoz vesszük Jézus testét a szentáldozásban, azt kellene érezzük, hogy teljesen betölt és átjár minket, önmagát adja az ostyában.
Simó Irma Csíksomlyón élő klinikai pszichológus, az Áradat Egyesület elnöke arról beszélt, hogyan tapasztalta meg az eucharisztiában Jézust. Mint mondta: egy évet a németországi missziós iskolában tanult, ahol különösen mély kapcsolatba került Jézussal, mivel mindennap szentségimádáson vett részt. Véleménye szerint legfontosabb: a szentségimádásban jelen lenni és engedni, hogy Isten akarata szerint megmutassa magát.
– A csendben nagyon mélyen meg lehet tapasztalni Jézus szeretetét és megérteni érettünk vállalt áldozatát – jegyezte meg a szakember.
Pongrácz Tímea fizikatanár, családanya tanúságtétele zárta az előadássorozatot. Elmondta: ha őszinte szívvel, nyitottan áldozunk, odahelyezve magunkat Isten elé és elfogadva Jézus áldozatát, gazdagodunk a hitben, megerősödünk a szeretetben és jobb emberré válunk. Az esemény szentmisével és szentségimádással zárult. A jelenlévőkkel beszélgetve többen megfogalmazták, hogy a nap folyamán sok új információval gazdagodtak, feltöltődtek, kikapcsolódtak és közelebb kerültek Istenhez, önmagukhoz, egymáshoz.
– Sokat tanultam mások tanúságtételeiből az eucharisztia titkairól, s megfogalmazódott bennem, hogy mélyebben meg szeretném élni nőiességemet mind a munkámban, mind a magánéletemben – foglalta össze tapasztalatait Diminszki Emese csíkszentsimoni résztvevő.
Papp Márton plébános is pozitívan értékelte az eseményt.
– Szenzációs és felemelő nap volt a mai, és örömmel tölt el, hogy ilyen nagy az érdeklődés a téma iránt. Húsz résztvevőre számítottunk, de 81-en jöttek el, ez is mutatja az igényt a lelki fejlődés, a hitben való megerősödés iránt – nyilatkozta megkérdezésünkre a szervező.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek