Készülhetnek a pályázók

Júniustól három kiírás nyílik meg

231

Június, július folyamán ismét megnyitja a koronavírus-járvány miatt meghatározatlan időre felfüggesztett mezőgazdasági, vidékfejlesztési intézkedések pályázati kapuit a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Adrian Oros mezőgazdasági miniszter.

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter. Komoly bejelentenivalói voltak                                                       Fotó: MADR

A beharangozott kilenc intézkedésből háromra már május 11. óta pályázhatnak a gazdák: a 17.1-es intézkedésen a rendelkezésre álló 15 millió euró keretösszegből november végéig a mezőgazdasági biztosítási díjak 70 százalékának támogatására lehet uniós társfinanszírozást nyerni, míg az 5.1-es és az 5.2-es intézkedésre azok az állategészségügyi szakhatóságok, önkormányzatok, erdészetek, közbirtokosságok, illetve magánvállalkozások pályázhatnak, akik az afrikai sertéspestis terjedésének akadályozására eszközölnének beruházásokat, védőintézkedéseket, vagy pedig a már elszenvedett károk csökkentésére vásárolnának tenyészállatokat. Az 5.1-es intézkedésen belül több mint 13 millió euró, míg az 5.2-es keretében 3,677 millió áll a pályázók rendelkezésére. A pályázatok benyújtási határideje mindkét intézkedés esetében 2020. július 31.
A tárcavezető által ismertetett pályázatkiírási menetrend alapján júniusban az aktuális Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) három további intézkedésére is fogadják a támogatási kérelmeket: a mezőgazdasági alapinfrastruktúra fejlesztését szolgáló 4.3-as intézkedésen az öntözőrendszerek kiépítésére, korszerűsítésére vagy bővítésére összesen 43,7 millió eurónyi támogatást, a 4.2-es intézkedésen a mezőgazdasági termények feldolgozását és marketingtevékenységét szolgáló beruházásokra 12 millió eurót, míg a 9.1a jelű alintézkedésen a gyümölcstermesztésre szakosodott mezőgazdasági termelői csoportok számára elkülönített közel 2 millió euróból hívhatnak le uniós vissza nem térítendő támogatást a pályázók.
A sokak által várt 6.1-es intézkedés pályázati rajtja júliusban várható – erősítette meg a miniszter. Az intézkedés keretében az 41. életévüket be nem töltött fiatal gazdák pályázhatnak gazdasági farmméret (SO pont) függvényében 40-50 ezer eurós támogatásra, amit önrész nélkül vehetnek igénybe. A 6.1-es intézkedés idei kiírására több mint 43 millió eurós finanszírozási forrást különített el a szaktárca.
Augusztusban a 3.1-es és a 3.2-es intézkedés várható, ami a minőség növelésére és a hazai előállítású termékek belföldi népszerűsítésére kínál a termelői csoportok számára vissza nem térítendő támogatást. A 3.1-es intézkedésen 2 millió eurót, a 3.2-es intézkedésen kicsivel több mint 4 millió eurót kínálnak a pályázóknak.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.