Készülhetnek a kisgazdaságok és a fiatal gazdák

Közzétették a pályázati menetrendet

736

Összesöpörték a maradék összegeket, és július folyamán mind a fiatal gazdák, mind pedig a kisgazdaságok előtt megnyitja a pályázati kapukat a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség – legalábbis ez derül ki abból a pályázati menetrendből, amit a mezőgazdasági minisztérium tett közzé. Az intézkedésekre szánt támogatási keretösszegekből viszont nagyon úgy tűnik, a fiatal gazdák számára 2020-ig ez az utolsó pályázati lehetőség lesz.

Traktorbemutató Dánfalván. Uniós pályázatból is frissíthető a géppark Fotó: Domján Levente

Júliusban ismét megpályázhatóvá teszi a 40-dik életévüket be nem töltött induló fiatal gazdák számára a Vidékfejlesztési Program (PNDR) 6.1-es intézkedési ágán megmaradt támogatási összegeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium. A termelési egyenérték (SO) pontszám függvényében gazdaságonként elérhető 40-50 ezer eurós vissza nem térítendő támogatásért óriási harc várható: a szaktárca ugyanis a fiatal gazda pályázóknak kínált fejlesztési keretösszeget csupán 11 millió euróban határozta meg. A minisztérium honlapján közzétett pályázati menetrendben azonban azt, hogy a Vidékfejlesztési Program megnyitásra váró intézkedéseire a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) pontosan mikortól fogadja az előkészített pályázatokat, a dokumentum nem részletezi.

Több mint 50 millió euró a kisgazdaságoknak
A 6.1-es mellett júliustól a minisztérium a kisgazdaságok fejlesztését célzó 6.3-as intézkedésen is megnyitja a pályázati kapukat: a projektenként lehívható 15 ezer eurós támogatásból azonban jóval többen részesülhetnek: a keretösszeg ezúttal 51,5 millió euró. Javában készíthetik pályázati anyagaikat azok a vidéki vállalkozások is, akik új tevékenységük indítására, vagy pedig már létező termelési, szolgáltatási körük bővítésére törekednek. Számukra a PNDR 6.2-es intézkedésén – a maradék összegek egybesöprésével – 1,4 millió euró, a 6.4-es intézkedésen pedig közel 3 millió euró válik megpályázhatóvá. A pályázati kiírások a minisztérium tervei szerint a 6.2-es és a 6.4-es intézkedések esetében is július-augusztustól indulnak.
Azok a farmok viszont, amelyek mezőgazdasági gép- és eszközbeszerzési, illetve építkezési, épület­felújítási beruházásokat terveznek, e hónap folyamán a 4.1-es intézkedés pályázati kiírására figyeljenek. A célra szánt 303 millió euróból 79 millió eurót a növénytermesztési ágazatban, 165 millió eurót pedig az állattenyésztési ágazatban tevékenykedők számára különítettek el. A növénytermesztőknek fenntartott pályázati keretösszegen belül a hegyvidéki övezetből pályázók részére 26 millió eurót különítettek el, míg az állattenyésztők közül a hegyvidéki gazdálkodóknak 54 millió euró válik lehívhatóvá. A farmfejlesztési beruházásokat támogató 4.1-es intézkedésen belül külön keretösszeg áll a családi, valamint a kisgazdaságok rendelkezésére: a júliustól induló kiírásban a számukra elkülönített pályázati keretösszeg 59 millió euró.

Feldolgozásra 242 millió eurót kínálnak
Ugyanakkor a vidékfejlesztési alapokból összesen 203 millió eurónyi szabad forrást kínálnak a mezőgazdasági termékek feldolgozását és értékesítését szolgáló beruházások támogatására is: a 4.2-es intézkedésre előkészített pályázatokat az AFIR várhatóan már júliustól fogadja. A 4.3-as intézkedés keretében ugyanakkor augusztus, szeptember folyamán 242 millió euró áll a pályázók rendelkezésére: a mezőgazdasági és erdei alapinfrastruktúra fejlesztését, bővítését célzó intézkedés keretében ezúttal az öntözőrendszerek építésére, felújítására fogadják az érintettek pályázatait.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.