Készül az óvodákba dr. Lili

Mesés találkozások a kórházi eszközökkel

101

Ebben a tanévben is folytatódik a csíkszeredai Juventutti Alapítványnál a Dr. Lili az iskolában – Dr. Lili az óvodában elnevezésű projekt, október 20-ig várják az óvodai csoportok és elemi iskolai osztályok jelentkezését.

A projekt a Csikós Farkas Kata által írt Lázálom Lilivel című mesekönyv nyomán jött létre, célja, hogy a mesék segítségével a gyermekek megismerkedjenek az orvosi, kórházi vizsgálatok eszközeivel, s ezáltal közelebb kerüljenek ehhez a világhoz, felkészítse őket a kórházzal való esetleges találkozásra – olvasható az alapítvány honlapján. A jelentkező óvodásokhoz, iskolásokhoz ellátogat a mesék szerzője és főszereplője, dr. Lili is, akit egy baba jelenít meg, és megismerkedhetnek a gyermekek a mesék többi szereplőivel is, ott van a táskában Fecsi, a fecskendő, Szörcsi a kémcső, Vatta Pál, a garatpálcika is.
A projekt során tavaly november és idén június között mintegy 700 gyermekhez vitték el az orvosi eszközöket és a mesét, eddig 35 csoport találkozhatott a mese szerzőjével és szereplőivel. Balázs Brigitta, a Juventutti Alapítvány munkatársa elmondta, a környékbeli településekről is van érdeklődés a projekt iránt, azonban egyelőre csak a csíkszeredai tanintézetekhez tudnak elmenni. Csikós Farkas Kata úgy látja, a találkozókon rendszerint nagyon lelkesek a gyermekek, kézbe veszik, kipróbálják az eszközöket. Van, akinek van már rossz tapasztalata és fél ezektől, de amikor látja, hogy a többiek „injekciót adnak” Lili babának, akkor a végén ő is közelebb jön, kézbe veszi a fecskendőt, a kanült.
A Dr. Lili mese szerzője azt mondja, várja a projekt újabb évadát, úgy látja, segít a félelem leküzdésében a gyermekeknek az eszközökkel való találkozás. Megosztotta, egy iskolai rendelőben dolgozó asszisztens is jelezte, hogy ő is szívesen mesélne a gyermekeknek és megmutatná nekik a kezelésekhez szükséges eszközöket. További szakemberek jelentkezését is örömmel fogadják, az alapítvány tervei között szerepel kellékes táskák elkészítése is.
A Dr. Lili az iskolában – Dr. Lili az óvodában projektbe a balazs.renata@juventutti.ro e-mail-címen vagy a 0784–400175-es telefonszámon jelentkezhetnek az érdeklődő pedagógusok.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek