2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

Készül a lázárfalvi szennyvízhálózat

Kozmáson a csatornázás csaknem teljesen kész van, s folyik a szennyvízhálózat lefektetése Lázárfalván is. A beruházás több mint negyven év késéssel követi az első és ma is használt lázárfalvi ivóvízhálózatot.

Lefektetik a csatornavezetékeket. Kötelező lesz a csatlakozás Fotó: Balázs Árpád
Lefektetik a csatornavezetékeket. Kötelező lesz a csatlakozás Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]L[/dropcap]ázárfalván hétfőn kisebbfajta útlezárás volt a csatornázási munkálatok miatt, s ez jó alkalmat szolgáltatott arra, hogy megszemléljük, hogyan halad a művelődési ház felújítása s a szennyvízvezeték lefektetése.
A művelődési házon, az egykori Miklóssy-kúrián az utolsó simításokat végezték: egy kis igazítás a csempéken, a hulladékok elégetése, és következhet a lámpatestek felszerelése és a takarítás, úgy, hogy az augusztus 30-ig meghosszabbított határidőt biztosan tartani tudják (az eredetileg meghatározott június 30. helyett). Csakhogy a művelődési ház felújítása a Vidékfejlesztési Alap 322-es kiírásának keretében zajlott, így több beruházást is be kell fejezni az adott határidőig. Bodó Dávid polgármester bízik benne, hogy sikerül, hiszen az utak aszfaltozása zajlik, a héten leterítik a második rend aszfaltréteget és a sáncok betonozását is befejezték, csupán a délutáni foglalkoztató központ építésénél van lemaradás.
– Későn tavaszodott, emiatt van a csúszás – jegyzi meg a polgármester.
A szennyvízhálózat esetében szintén van egy kis csúszás – tudom meg. – A Környezetvédelmi Alapból készülő hálózatot július végére kellett volna átadni, de előre nem látott akadályokba ütköztek. Reménykedve kérdeztem, hogy nem régészeti leletek bukkantak-e a felszínre, hiszen lázárfalvi sétánk során láttuk, hogy a csatornázás az 1800-es években leégett, akkor több mint háromszáz évesnek tartott egykori kápolna közelében halad el, de a polgármester biztosított, hogy nem került elő semmi arról a részről, a késedelmet a talaj szerkezete okozta.
Lázárfalva vízvezetéke a megyében talán elsők között, 1971-ben készült, és ma is ezt használja a kis település.
– Rendezett kis falu volt Lázárfalva, amikor idejöttem férjhez – idézte fel Ábrahám Klára nyugalmazott iskolaigazgató.
– Vízvezeték, járda, virágok a kapuk előtt…
– Kétszáz család építette a vízvezetéket – tette hozzá Ábrahám Lajos tanár, a község volt polgármestere. – Akkor senki nem tartotta segélyért a kezét, minden családnak kimérték, mekkora szakaszt kell kiásni, s mindenki elvégezte a maga részét. A víz szabadeséssel jön, tiszta, nagyon jó a nyomása.
2002-ben, éppen Ábrahám Lajos polgármestersége idején a települést bekapcsolták az ún. zsidó programba, és az izraeli Solel Boneh cég el is készítette a lázárfalvi ivóvízhálózatot, felállították a kék utcai csapokat, de a hálózatra nem csatlakozott senki. – Kár lett volna elszalasztani – mondta az egykori községvezető. – Fontosnak tartottam, mert a falu ingyen kapott egy vízhálózatot, amely szükség esetén könnyen beüzemelhető.
Jelenleg nincs nyomás ezekben a kutakban, amelyek Bodó Dávid szerint a megyei tanács tulajdonát képezik, és Tusnádfürdő kellene szolgáltassa a vizet.
– Nem fölösleges ez a vezeték? – kérdeztem a jelenlegi elöljárót.
– Egyáltalán nem – válaszolta. – A régi vízhálózattal sok a probléma, rendszeresek a csőszakadások, tehát előbb-utóbb, szerintem egy éven belül, mindenkinek át kell térnie az új hálózatra.
Kérdésemre, hogy a most lefektetett csatornára vajon lesz-e igény, a polgármester egyértelmű igennel válaszolt. – Akihez a víz be van vezetve, annak a csatornahálózathoz is csatlakoznia kell. Erre a törvény kötelezi, függetlenül attól, hogy új vagy régi az ivóvízhálózat – jegyezte meg Bodó Dávid.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,355RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb