Készül a Hargita-hegység rendezési terve

A helyi fejlesztések összehangolására van szükség

107

A hónap végére várhatóan elkészül a Hargita-hegység rendezési terve, ezt követően közvitára bocsátják – hangzott el tegnap a megyeházán a témakörben tartott tanácskozáson.

A Hargita-hegység rendezési tervéről egyeztetett tegnap a megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond alelnök, Becze István megyei tanácsos, Lázár Zoltán, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás vezetője, Korodi Szabolcs, a rendezési terv koordinátora, valamint Péter Lukács – Csíkcsicsó, Bíró László – Csíkmadaras, Csibi József – Csíkmadéfalva, Kedves Róbert – Csíkszenttamás, Benedek László – Kápolnásfalu, Molnár Tibor – Szentegyháza és Nagy Attila – Zetelaka község polgármestere.
Mint elhangzott, a hónap végére várható, hogy elkészül a rendezési terv, majd ezt követően közvitára bocsátják, hogy bárki hozzászólásával, meglátásaival hozzájárulhasson a hegység fejlesztési stratégiájának végső formába öntéséhez. Az érintett községek képviselői egyetértettek abban, hogy a stratégiai fejlesztés érdekében az egyes községek elképzeléseit, fejlesztési szándékait egymást erősítve, egy irányba kell terelni. Ennek érdekében pedig rendszeres egyeztetésekre lesz szükség a továbbiakban a polgármesteri hivatalok mellett a helyi közbirtokosságokkal és a helyi érintett szereplőkkel is.
A munkamegbeszélés alkalmával az övezeti rendezési tervet készítő cég képviselője bemutatta a terv jelenlegi állapotát és annak ütemtervét. Mint mondta, a terv egyedülálló az országban, hiszen több mint húsz települést érint. Több, a településeket érintő fejlesztéseket is megbeszéltek, mint a Zetelaka – Madarasi-Hargita – Kápolnásfalu – Szentegyháza közötti út építése, valamint a vízhálózat, szennyvízvezeték, villanyvezeték építése, a csíkszentimrei Büdösfürdő félkész állapotban maradt mofettái építésének ügyét, a Homoródfürdő és Szentegyháza közötti kerékpáros közlekedésre elképzeléseket, a különböző kerékpárutak építését és a jelenlegiek összekötését, vagy a marosfői sípálya vízellátásának biztosítását.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke arra kérte az érintetteket, hogy a rendezési terv elkészülte előtt már tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy előmozdítsák a térség turisztikai fejlesztését. Mint mondta, a hegység fenntartható turisztikai fejlesztését foglalja magában a rendezési terv, amely minden tulajdonosnak, közigazgatási egységnek lehetőséget biztosít arra, hogy egymást erősítve ruházzanak be, ami majd több turistát vonzhat a térségbe, kiszámíthatóvá téve az ebből keletkezett jövedelmet.
A stratégia célja többek között a térség sírégióinak összekapcsolása, a nyújtott szolgáltatások biztosítása és az infrastruktúra építése egyaránt. Cél továbbá új erdei kerékpárutak építése és a meglévő szakaszok összekapcsolása.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.