Készségfejlesztő lovaglás

116

Egyre nagyobb teret hódítanak immár nálunk is a különféle állatok által asszisztált terápiás eljárások, jótékony hatásukról igazán csak azok tudnak beszélni, akik kipróbálták. Gyergyószentmiklóson Gáll Katalin pszichológus szakosodott lovasterápiára, aki tavaly kezdte el a tevékenységét a Salvator Alapítvány égisze alatt. Jelenleg több mint húsz különböző korú gyerek veszi igénybe szolgáltatásait, de egyre növekszik a kereslet is a lovasterápiára.

Gyógyító lovaglás. Néha két-három segítő is van egy gyerek mellett
Gyógyító lovaglás. Néha két-három segítő is van egy gyerek mellett

Gyergyószentmiklóson a lovaspálya közelében, az út túlsó oldalán található az a lovarda, ahol Gáll Katalin lovasterapeuta felügyelete mellett, Hafi és Donna hátán lovagolhatnak azok a gyerekek, akiknek különféle szakemberek javasolták ezt a terápiát készségeik fejlesztésére.

Mi a lovasterápia?
– Az már régóta közismert, hogy a lovaglás az emberre egyaránt feljesztő hatással bír mind fizikai, mind lelki és szellemi szempontból. A lovasterápia pedig egy olyan szakemberek által kidolgozott módszer, amelynek segítségével biztonságos keretek között, speciálisan képzett lóval gyógyító hatás érhető el – tudtuk meg Gáll Katalin lovasterapeutától. Kifejtette, hogy a lépésben járó ló ringó mozgása hasonló ahhoz, amit az ember magzati korban észlel az anyaméhben, ez pedig nyugtató, lazító hatással van a lovasra. Emellett a lovas magasabbról szemlélheti a körülötte lévő világot, az alatta lévő hatalmas, erős állat pedig érzékenyen reagál az őt érő hatásokra, szót fogad, irányítható – mindez sikerélményt nyújt, ami növeli az önbizalmat és hatalmas élmény egy gyerek számára. Ugyanakkor a ló mozgására ráhangolódó lovas gerincének összes tartóizmát edzi; a ló mozgása átterjed a belső fülben lévő egyensúlyszervre, aminek ingerlése jótékonyan hat az érzékszervek, az egyensúly, a beszéd, a koordináció és a figyelem fejlődésére. A ló testmelege pedig lazítóan hat a görcsös izmokra. A lovasterapeuta azt is elmondta, hogy noha nálunk még gyerekcipőben jár az állatok által asszisztált terápia, világszinten egyre elterjedtebb és egyre többen veszik igénybe különféle fejlődési rendellenességek kiküszöbölésére.

Pszichológusból lovasterapeuta
Gáll Katalin azt is elmondta, hogy pszichológusi szakképesítése van és még egyetemista korában olvasott egy cikket, amelyben az állatok által asszisztált terápiáról írtak. – Akkor azt nagyon érdekesnek találtam, és úgy gondoltam, szívesen foglalkoznék ezzel – mondta a terapeuta. Ennek ellenére, évekkel később, majdnem elájult, amikor állatorvos férje alig egyéves kislányukat felültette egy hatalmas lóra, pedig családjában az állatok közelsége természetes volt, ráadásul lovat is tartottak. De mint mondta, kislánya nagyon jól érezte magát a ló hátán, és ismét felelevenedett az egyetemista kori ötlet, hogy próbálkozhatna lovasterápiával. Ehhez később megszerezte a szükséges szakképesítést, amihez pszichológusi végzettsége kitűnő alapnak bizonyult. – A tényleges terápiát saját gyermekeimen „kísérleteztem ki”, és lényegében tavalytól foglalkozom hivatásszerűen a lovasterápiával – közölte Gáll Katalin. Kifejtette, hogy áttörést jelentett a MOL-Románia Gyermekgyógyító programjának keretében nyert Örömhangoló című pályázatuk, amelynek köszönhetően a támogatási összegből tizenöt gyermekkel foglalkozhatnak. A pályázatot az általa létrehozott Salvator Alapítvány nyújtotta be; a civilszervezet egyébként több önkéntest is foglalkoztat, akik segítségével tartja a szakember a foglalkozásokat. Elmondta azt is, hogy vélhetőleg további pályázati összegből szeretnének egy födött lovardát építeni, hogy ne legyen időjárásfüggő a lovasterápia, illetve szolgáltatásaikat bővítenék hamarabb kutyaterápiával, de távlatokban egy terápiás farmot szeretnének létrehozni.

Lovas idill
Ottjártunkkor apró kislány végzett lovasakrobatának is becsületére váló mutatványokat a békésen körbejáró Hafi hátán, Gáll Katalin útmutatásait követve, és dicséretet kasszírozva minden sikeres „produkció” után. Az élénk, mosolygós kislányról ránézésre senki nem állítaná, hogy szorongó típus, akin néha annyira eluralkodik a félelem, hogy megszólalni sem mer. – Az iskolapszichológus javasolta, hogy járjunk lovasterápiára, mert az segítene rajta – mondta Rövid Júlia, a kislány édesanyja. Elmondta, hogy jól észlelhető a fejlődés, hiszen amióta lovagolni járnak, a kislány egyre nyitottabbá, közlékenyebbé válik. Erről meg is győződhettünk, hiszen a kis Csilla bátran válaszolt kérdéseinkre, kifejtve, hogy szereti a lovakat és a lovaglást, sőt, meg is mutatta, hogy van bátorsága már egyedül vezetni a békésen bólogató Hafit. Csillát az alig négyéves Hunorka követte, akinek Achilles-ín-rövidülés miatt nehézkes és bizonytalan a járása – szüleinek gyógytorász javasolta a lovasterápiát. – Sokat segített Hunorkán ez a terápia, amikor idejöttünk, lábujjhegyen járt, most már egyre többször ereszkedik rá a sarkára – mondta édesanyja. Kifejtette, hogy a javulás nagyon látványos volt, hiszen már a harmadik alkalom után kezdett teljesen ráereszkedni a talpára, amit előtte a gyógytorna hatására sem tudott megtenni.
Aztán következett egy egyensúlyzavaros, majd egy beszédhibás gyerek, és ezzel le is zárult a délelőtti foglalkozás, a folytatás pedig este hattól következett.
– A nagy meleg miatt csak a délelőtti és esti órákban tartjuk a foglalkozásokat, mert a hőség nem tesz jót sem embernek, sem állatnak – mondta Gáll Katalin. A lovasterapeuta arra is kitért, hogy hetente négy napon: hétfőn, kedden, illetve csütörtökön és pénteken reggel fél kilenctől tizenegy óráig és délután hat órától este kilencig fogadják a gyerekeket.

Jánossy Alíz

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.