szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Készpénzre váltott szentatyai látogatás

Ferenc pápa látogatásának emléket állító, új tematikus körtúrát indított útjára az elmúlt hétvégén a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás. A túra résztvevői nem csupán végighaladhatnak a pápa útvonalán a csíksomlyói Nyeregbe, hanem egyúttal elfogyaszthatják ugyanazt a menüt, amelyet Ferenc pápának szolgáltak fel a Jakab Antal Házban.

A pápai fogás is megkóstolható. Egyszerű, de nagyszerű Fotók: László F. Csaba

A turizmus világnapja alkalmából megszervezett múlt pénteki sajtótájékoztatón Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója elmondta: a körtúra a Jakab Antal Háztól indul, ahonnan a csíksomlyói Hármashalom-oltárhoz gyalogolnak a résztvevők, azon az úton, amelyet Ferenc pápa is megtett.

Az útvonal
Az túrán idegenvezetők kísérik a turistákat, akik útközben megismerhetik Csíksomlyó történetét. A Nyeregbe érkezve az oltár előtt főként a pünkösdi búcsúról beszélnek a túravezetők. A visszaúton a látogatók meggkóstolhatják a Mária-forrás vizét. Végül a kegytemplomba visszaérkezve a zarándokhelyhez kötődő történeteket mesélik el a túravezetők, a turisták pedig egyúttal megtekinthetik a csodatévő Szűzanya szobrát – amely a világ legmagasabb fogadalmi szobra – és a Kárpát-medence egyetlen pápai aranyrózsáját. Ha pedig az érdeklődők szuvenírt vinnének haza, erre is lehetőségük nyílik a templom kegytárgyboltjában.

A túra programja egyébként három nyelven elérhető a Visit Harghita mobiltelefonos alkalmazásban és a visitharghita.com weboldalon. A túra ára jelenleg 50 lej, és az idegenvezetés mellett a pápai ebédet is tartalmazza. Szabó Károly elmondta: a fejlesztési társulás a jövőben szívesen átadja a túravezetés lehetőségét másoknak. Egyelőre legkevesebb húszfős csoportok jelentkezését várják, a túrát a Hargita megyei önkormányzat támogatja.

A pápai ebéd
Péter György, a Gyulafehérvári Caritas szociomedikális ágazati igazgatója a pápai ebédről számolt be a sajtóeseményen. Elmondta: a pápa „Jézus szent szívét” ábrázoló fesményt adott ajándékba a Jakab Antal Háznak, ahol emlékfalat terveznek állítani a pápa látogatásának, és ahol majd többek között ez a festmény is látható lesz.

Ferenc pápa csíksomlyói ebéd­jéről ugyanakkor elmondta: a Vatikán kifejtette, hogy mi az, amit nem szabad főzniük, egyébként meg rájuk bízták a választást. Az volt a kérésük, hogy minél egyszerűbb legyen a menü. Így a parasztcsorba mellett döntöttek. A második fogást illetően jobban megkötötte a kezüket a Vatikán: a hal és a csirkehús között választhattak, végül grillezett csirkemell került Ferenc pápa tányérjára. Külön kikötötték, hogy egy adag főtt rizs is legyen a körítésben, a menü székelyes jellegét a főt krumpli biztosította. Desszertnek pedig egy barack- és egy szilvalekváros palacsintát fogyasztott őszentsége.

Péter György elmondása szerint két napig katonai szabályok voltak érvényben a Jakab Antal Házban. Mindenkit részletesen kivizsgáltak, és azt is elárulta, hogy az egyik szakácsuk megégette a kezét, így ő már nem vehetett részt a pápai menü elkészítésében.

A túra résztvevői egyébként megtekinthetik azt a kétágyas szobát is, ahol a pápa megpihent. A húszfős csoportok legszerencsésebb tagjai pedig ugyanazon a helyen ülve fogyaszthatják el a pápai ebédet, ahol maga Ferenc pápa is ült. Ezt persze csak azután közlik a turistacsoportokkal, amikor már elfoglalták a helyüket az asztal körül.
A sajtóesemény végén feltálalták a pápai menüt, így megtapasztalhattuk, hogy a pápa ebédje egyszerűsége ellenére nagyszerű volt. Megérte megkóstolni.

Kiss Előd-Gergely

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb