2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Készen állnak a hókotrók

Felkészültek a téli időszakra, és havazás esetén biztosítani tudják a szakcégek az utak járhatóságát – állítják a Hargita megyei illetékesek. A megyei és országutakon október 20-tól erre szakosodott cégek végzik a csúszásmentesítést, Csíkszereda utcáiról, köztereiről pedig a havat november 15-től az Eco-Csík takarítja el. Ám ha a hóhelyzet úgy kívánja, korábban is beavatkoznak.

Hókotró az útügy hargitai állomásán. Bevetésre készen Fotó: Balázs Árpád
Hókotró az útügy hargitai állomásán. Bevetésre készen Fotó: Balázs Árpád

A Hargita megyei országutakon a hóeltakarítási munkálatokra idén is a brassói székhelyű Utak és Hidak Regionális Igazgatóság írta ki a közbeszerzést: erre szeptember 29-ig jelentkezhettek a cégek – tájékoztatta lapunkat Romanescu Cătălin, az Országutak Felügyelete Csíkszeredai Részlegének vezetője. Hozzátette, ha azelőtt havazna, hogy nyertest hirdetnének és szerződést kötnének, akkor az utak járhatóságát az országos útügy hókotró- és sószórógépeivel biztosítják – ahogy tették ezt legutóbb hétvégén, a Gyilkos-tóhoz vezető 12C országúton.

66 hóekével takarítják az országutakat
Megtudtuk, október 19-ig aláírják a szerződést a csíkszeredai részleghez tartozó országutak téli karbantartására a Multipad Kft., az Ing Service Kft. és a Consal Kft. alkotta nyertes konzorciummal is – közölte Adriana Alexandrina Nicula regionális igazgató. Hozzátette, az említett konzorcium a munkálatra kiírt versenytárgyalás során bemutatta a közbeszerzés adatlapjában kért eszközök listáját, míg az utak csúszásmentesítéséhez szükséges szóróanyagot – a homokot és sót – az országos útügy biztosítja. A csúszásmentesítők beszerzése folyamatban van. A kiírás értelmében Hargita megye 412 kilométernyi országútján 66 hóeke és sószóró biztosítja majd a járhatóságot, és a tél folyamán több mint 31 ezer tonna sót, 10 tonna kalcium-kloridot és 800 tonna környezetbarát csúszásgátló anyagot szórnak majd szét. A cégnek a megyében nyolc területi bázisa lesz: Tusnádon, Marosfőn, Maroshévízen, Gyimesfelsőlokon, Székelyudvarhelyen, a Hargitán, a Bucsinon és Borszéken.

Nem lesz gond a megyei utakon
A megyei utakon sem okozhat gondot a havazás. Incze Csongor, Hargita Megye Tanácsának karbantartásokért felelős alelnöke szerint valamennyi megyeiút-szakaszra érvényes szerződéssel rendelkezik a megyei önkormányzat, már ami a téli karbantartást illeti. A tavaly megkötött hároméves keretszerződésnek köszönhetően idén és jövőre sem kell újra közbeszerzést kiírni, csupán úgynevezett alszerződést kötni az adott időszakra. Ennek megfelelően idén október 20-án lép érvénybe a szerződés. Elmondta, a megyei tanács rendelkezik saját hóekével és megfelelő csúszásgátló anyaggal is arra az esetre, ha az említett dátum előtt valamelyik útszakaszon problémák adódnának – közölte lapunk érdeklődésére a megyei tanács sajtószolgálata.

A havat is az Eco-Csík takarítja
Csíkszereda utcáiról az idén is az Eco-Csík Kft. fogja eltakarítani a havat. A vállalatnál már elkezdték a felkészülést a téli időszakra: a cég 300 tonna csúszásgátló anyagot szerzett be, és öt gép áll készenlétben – tudtuk meg Pál Tamástól, az Eco-Csík igazgatójától. Az előző évhez képest annyi változik, hogy idéntől a városon áthaladó országutak tisztításáért is ők felelnek, vagyis a Brassói úton, a Rét és a Hargita utcában is az ő feladatuk lesz az utak csúszásmentesítése. Erre is felkészültek, van rá kapacitásuk – állítja a cégvezető. Pál Tamás kifejtette, az utcák, utak hótalanításával kapcsolatban november 15-től teljesítenek készenléti szolgálatot, ám ha idő előtt havazna, megrendelésre természetesen azonnal közbelépnek.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb