Kész tervekre adnak pénzt

16 millió lej helyi önkormányzatoknak

74

Mintegy 16 millió lejt osztott vissza helyi önkormányzatoknak Hargita Megye Tanácsa a személyi jövedelemadó hat százalékából rendelkezésre álló keretből – közölte tegnapi online sajtótájékoztatóján Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke.

Az elöljáró hangsúlyozta, nem ötletekre, hanem már kidolgozott, építkezési engedéllyel is rendelkező tervekre adták a pénzt. Kifejtette: az a különbség más megyékhez képest, hogy konkrét beruházásokat támogatott a megyei önkormányzat.
Mint részletezte: Hargita megyében a személyi jövedelemadó hat százalékát, azaz 27,316 millió lejt oszthatott vissza a helyi önkormányzatoknak a megyét vezető testület. Ebből ezúttal 16 millió lejt hagytak jóvá a helyi beruházások finanszírozására a csütörtöki tanácsülésén. Az orvosi rendelők, tűzoltóságok építését prioritásként kezelte a megye vezetése. Ezenkívül az oktatás digitalizálását, eszközök vásárlását támogatták elsősorban. Különösen az olyan települések esetében, amelyek nem rendelkeznek internethozzáféréssel és a mobiltelefon-szolgáltatások sem működnek, mert nincs térerő. A koronavírus megfékezésére 4,69 millió lejt költöttek ebből az összegből. Ezenkívül gazdaságélénkítő beruházásokat támogattak, például a gázvezeték-hálózat bővítését, azzal a céllal, hogy majd új beruházásokat vonz a kiépített infrastruktúra. A tanácselnök ugyanakkor elmondta: a személyi jövedelemadóból származó keretösszeg egynegyedét még nem költötte el a megye. Még 6,7 millió lej vár arra, hogy odaítéljék az önkormányzatoknak. Ez az összeg az udvarhelyszéki és csíkszéki önkormányzatoknak marad, a gyergyószéki települések fejlesztésére szánt összegeket már odaítélte a megyei önkormányzat. Borboly hozzáfűzte, arra is odafigyeltek, hogy a román többségű települések is arányosan hozzáférjenek a megyei önkormányzat forrásaihoz. Egyébként igyekeznek az egyes beruházásokat kisebb részekre bontva meghirdetni, hogy lehetőleg a helyi kisebb vállalkozások is hozzáférhessenek a közpénzből finanszírozott munkákhoz.

Kiss Előd-Gergely

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.