Kész a jövő évi versenynaptár

Kilencből hetet számolnak

76

A Román Autósport Szövetség vezetőtestülete véglegesítette a jövő évi hazai rali- és hegyibajnokság versenynaptárát. A naptár ugyan még nem végleges, hiszen a szervezők és a szakszövetség még nem kötöttek szerződést, ezt legkésőbb január 15-ig kell megtegyék. Újdonság, hogy az idei évhez képest, kettővel nő a ralibajnokik száma, ugyanakkor a versenyek megint szorzókat kaptak.

A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros jövőben kilenc ralin indulhat

Ugyan ideiglenes, de csak a szervezők és a szakszövetség közötti szerződéskötés hiányzik ahhoz, hogy véglegessé váljon a jövő évi hazai ralibajnokság versenynaptára. A Román Autósport Szövetség (FRAS) vezetőtanácsa által jóváhagyott naptárban több újdonság is szerepel.
A 2019-es román ralibajnokság egyik legfontosabb újdonsága az ideihez képest, hogy növekszik a versenyek száma: míg idén hét ralit teljesítettek a pilóták, jövőben kilencszer állhatnak rajthoz a versenyzők. A 2019-es évben ugyanakkor újra szorzót kapnak a versenyek.
Az idei bajnokságban a hét versenyből hat számított a végső elszámolásban, így minden pilóta a legrosszabb eredményét szaknyelven értve mínuszolhatta. A jövő évben annak ellenére, hogy kettővel nő a ralik száma, csak hét verseny legjobb eredményét veszik figyelembe, így két viadalt mínuszolhatnak a versenyzők. Ez érdekes helyzetet eredményezhet, hiszen visszavezeti a szakszövetség a vresenyek szorzóit, így előfordulhat, hogy a kisebb szorzóval rendelkező viadalokon kevés lesz az induló.
A 2019-es versenynaptárba az egyik újonnan bekerülő viadal a Hó Rali lesz, amelyet a sepsiszentgyörgyi Auto Crono SK szervez. Ez a rali kapta a legkisebb szorzót, 0.5-öt, azaz egy versenyen maximálisan megszerezhető negyvenkét pontból legtöbb huszonegyet kaphat a győztes. A második újdonság az Argeș Rali lesz, amelynek szervezését a FRAS vállalta fel és nagy meglepetésre 1-es szorzót kapott.
Az elmúlt évhez képest szintén újdonság, hogy a Brassó Rali nem az idényt nyitó, hanem szezonzáró futam lesz. Ugyanakkor a barcasági verseny szervezője is újít, ezúttal nem aszfalt, hanem murva borítású utakon tartják meg a jövő évi viadalt.
Akárcsak idén, jövőben is két hazai verseny szerepel a nemzetközi szakszövetség naptárában: az Arad és a Moldva Rali 2019-ben is a Kelet-Európai Rali-kupa-sorozat futama lesz, előbbi 1.2-es, utóbbi pedig 1-es szorzót kap. Az aradi versenyen kívül a Iași és a Transzilvánia Rali kapott 1.2-es szorzót, utóbbi főhadiszállása Kolozsváron lesz. Azt még nem közölte a kolozsvári szervező, hogy az idénhez hasonlóan a 2019-es Transzilvánia Rali a Tour European Rally (TER) sorozatban szerepel-e, de az elmúlt évi sikerekre alapozva ez elképzelhető. A TER promotere ugyanis még nem közölte a 2019-es versenynaptárát, azt viszont lehet tudni, hogy Svájcban lesz versenyük. A Hargita Rali jövőben is július közepén lesz, és akárcsak a Szeben Rali 1-es szorzóval szerepel a versenynaptárban.
A 2019-es hegyibajnokság során Brassó Pojánán két dupla futamot tartanak, Cheile Grădiștei, Resicabánya, Szinaja, Medgyes, Ranca és Câmpulung Muscel pedig egy-egy dupla futamnak ad otthont.

A 2019-es rali-ob versenynaptára

1. Hó Rali Kovászna – január 25–26.; 0.5-ös szorzó;
2. Argeș Rali – április 19–20.; 0.5-ös szorzó;
3. Arad Rali (murva) – május 10–11.; 1.2-es szorzó;
4. Moldva Rali Bákó (murva) – június 21–22. 1-es szorzó;
5. Hargita Rali (aszfalt) – július 12–13.; 1-es. szorzó;
6. Szeben Rali (aszfalt) – július 26–27.; 1-es szorzó;
7. Iaș i Rali (murva) – szeptember 6–7.; 1.2-es szorzó;
8. Transzilvánia Rali Kolozsvár (aszfalt) – szeptember 27–28,; 1.2-es szorzó;
9. Brassó Rali (murva) – október 18–19.; 1 szorzó.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek