Kész a beiskolázási terv

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség által összeállított beiskolázási terv szerint a következő tanévben csökken az általános iskolában a felső tagozaton (5–8.) az osztályok száma, kevesebb csoport indul a hároméves szakoktatásban és nőni fog az összevont osztályok száma – tudtuk meg Görbe Pétertől.

Véglegesítette a 2017/2018-as tanévre vonatkozó beiskolázási tervét a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, Görbe Péter főtanfelügyelő szerint ősztől az óvodákban 536 csoport indul
10 949 hellyel, az általános iskola elemi osztályaiban 852 osztály, ebből 175 előkészítő 16 500 hellyel.
– A jelenlegi tanévhez képest jövőben kilenccel csökken a felső tagozaton, az 5–8. osztályokban induló osztályok száma: 610 helyett 601-et tervezünk 12 408 hellyel – tájékoztatott Görbe.
A főtanfelügyelő szerint a megyében több helyszínen, az eddiginél nagyobb számban kell a gyermeklétszám csökkenése miatt összevont osztályokat indítani. A tanügyi törvény szerint legkevesebb tizenkét tanuló alkothat egy osztályközösséget, az ennél kisebb csoportokat más osztályokkal kell összevonni. Hargita megyében, a 2015-ös tanévben 237 összevont osztály működött (189 elemi oktatásban és 48 az 5–8.-ban) a 2017/2018-as tanévben számuk elérheti az 500-at is. Bár a kisebbségi oktatásban érdekelt szakemberek, amennyiben tehetik, tiltakoznak a szimultán oktatás ellen, a gyakorló pedagógusok szerint ez az oktatási modell ez elmúlt években a megyében több tanintézményben jó eredményekkel működött.
A megyei középiskolákban ősztől 88 elméleti osztály indul, 2246 hellyel, míg a hároméves szakoktatásban hárommal kevesebb, 30 indul 840 hellyel. Posztlíceumokban 11 magyar tannyelvű és két román osztály indul, a Szent Anna speciális iskolában pedig három magyar és egy román tannyelvű csoport.
– Szeretnénk több osztályt indítani a következő tanévben a Második esély programban, amely azoknak a felnőtteknek ad lehetőséget a továbbtanulásra, felzárkózásra, akiknek nincs diplomájuk a kötelező 10 osztály elvégzéséről, rosszabb esetben csak az elemi osztályokat vagy azt sem fejezték be – mondta a főtanfelügyelő. Görbe Péter szerint a megyei munkaerő-elhelyező ügynökség kimutatásai szerint a térségben sok munkanélkülinek segíthet ez a program abban, hogy a munkaerőpiacon megállja a helyét. Ősztől az elemi oktatásban az eddigi öt ilyen osztály helyett 10 csoport indítására teremt lehetőséget a tanfelügyelőség, a felsőbb osztályokban (5–8. és 9–1.0 ) pedig 9 csoportban összesen 189 helyet biztosít.
– Természetesen a jelentkezőktől függ, hogy a helyek betelnek-e, mi már annak is örülnénk, ha az elemiben az eddigi öt helyett hét osztály elindulna – tette hozzá Görbe.

Pál Bíborka