2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Késik a támogatáselőleg

Még a kifizetési ügynökség vezetői sem tudják, mikor indulhat el az idei évre járó egységes területalapú alaptámogatás (SAPS) előlegösszegeinek folyósítása. Hargita megyében az APIA munkatársai jelenleg még a kontrollszelvénybe sorolt támogatásigénylők parcelláinak helyszíni terepellenőrzésén dolgoznak: a folyamat gyorsításához három másik megyéből kaptak segítséget.

Parcelláját szántó gazda Csomafalván. Várnia kell még a területalapú támogatási előlegre Fotó: Domján Levente
Parcelláját szántó gazda Csomafalván. Várnia kell még a területalapú támogatási előlegre Fotó: Domján Levente

Bizonytalan, mikor folyósítja a 2015-ös esztendőre járó egységes területalapú támogatás előlegösszegeit a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) – tájékoztatta tegnap lapunkat Haschi András, az ügynökség Hargita megyei igazgatója. A szakember – akárcsak az ügynökség országos vezetője – az 50 százalékos támogatáselőleg kifizetését nem merte konkrét dátumhoz kötni, azt viszont elismerte: az intézmény országos szinten még a területalapú támogatást igénylő gazdák helyszíni terepellenőrzését sem zárta le. Jelenleg ez képezi a megyei ügynökségek első számú feladatát.
Hargita megyében az ellenőrzési szelvénybe sorolt nyolcszáz támogatásigénylő – gazdák, közbirtokosságok – 12 ezer parcellájából az APIA kontrollcsapatai csupán a területek negyedével végeztek. A terepellenőrzési munka gyorsítása érdekében az APIA Hargita megyei szakembereit – az ügynökség kérésére – más megyékből érkezett kontrollcsapatok is segítik: a munkába, több csoportot alkotva, Kovászna, Ialomiţa és Vrancea megyei APIA-ellenőrök is bekapcsolódtak – sorolta Haschi. Megjegyezte, az ellenőrzés azért is halad lassabban, nehézkesebben a megszokottnál, mert idéntől – az új Közös Agrárpolitika szellemében – alapvetően változtak a területalapú támogatást igénylő gazdákkal szemben támasztott követelmények: az ügynökség munkatársainak így új feltételek betartását a korábbi esztendőkhöz képest más szempontok szerint és részletekre kiterjedően is ellenőrizniük kell. Ráadásul idén nincs teledetekciós ellenőrzés sem, így a munkát teljes mértékben terepen, a gazdák parcelláinak helyszíni szemrevételezésével, felmérésével, beazonosításával kell megoldani a megye teljes területére kiterjedően. Ugyanakkor – a tavaszi nehéz kezdet után – máig problémák vannak az ügynökség adatbázisával, számítógépes rendszerével is.
– Az előző években az ellenőrzés befejezésétől függtek a pénzügyek, azaz a területalapú támogatás előlegének folyósítása is. Előlegről akkor beszélünk, amikor a támogatást az APIA még december 1. előtt kifizeti a gazdának, a területalapú támogatás rendes kifizetési ideje ugyanis december 1-jétől kezdődően a következő év június 30-ig tart. Máskor október második felében mindig sikerült valamennyi pénzösszeget – előlegként – a gazdák számlájára átutalni. Előleg – az alaptámogatás 50 százalékának nagyságáig – várhatóan idén is lesz, de hogy mikor indul a kifizetés, nem tudom – szögezte le tegnap lapunknak Haschi.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,337RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb