Késik a pályázat indítása

Fotovoltaikus program

159

Továbbra is rengeteg a kérdőjel, de van rá esély, hogy néhány héten belül elinduljon a Környezetvédelmi Alap által támogatott fotovoltaikus napelemes rendszerek telepítése. A magánszemélyeket segítő program kivitelezőinek a listája még nem ismert, a jelentkező cégek pedig felvilágosítást várnak.

Hónapok óta csúszik a kiírás. De még ne veszítsük el a reményt Fotó: László F. Csaba

Nehezen indul a Környezetvédelmi Alap (AFM) által kiírt program, amely 20 ezer lejes vissza nem térítendő támogatást nyújt magánszemélyeknek fotovoltaikus rendszerek felszerelésére. Az AFM a korábbi Zöld ház programmal ellentétben nem a megyei környezetvédelmi ügynökségekre bízza a lebonyolítást, hanem szakcégekre, de egyelőre több a kérdés, mint a válasz.

Halvány sejtések
Tavaly augusztusban hoztak törvényt arra vonatkozóan, hogy napelemes rendszerekből energiát lehessen visszatáplálni a hálózatba, és ezekkel a rendszerekkel éppen ez a cél. Ennek eléréséhez viszont valamiféle központi monitorizálás szükséges, hiszen öt éven át követni fogják az adatokat.
Vass Loránd villamosmérnök, egyik székelyudvarhelyi pályázó cég, a Melinda-Impex Instal munkatársa elmondta, nagyjából sejtik, hogy kik és hányan lehetnek a kivitelezők, hiszen azoknak a névsora már megjelent, akiket elutasítottak. Ám utóbbi cégek még néhány napig fellebbezhetnek, és csak ezután közlik a végleges listát.
A programban országos szinten nagyjából 270 cég vesz részt, a szakember szerint azonban még az elméleti alapok sem tisztázottak, nem beszélve a gyakorlatról.
– Voltam konferenciákon, ahol több információt szerettem volna kapni, de egyelőre még sok mindenre nem tudjuk a választ. A helyi áramszolgáltatótól reméljük azokat a tudnivalókat, amelyek segíteni fogják a program gyakorlatba ültetését. A felszerelendő mérőóráknak elvileg már a brassói központban kellene lenniük, de szinte semmit nem tudunk róluk. Szó volt próbaüzemről is, de erről sem tudjuk, hogy mennyi időt vesz igénybe, sőt az ezt elősegítő speciális mérőműszerek számáról sincs egyelőre információnk, mint ahogy arról sem, hogy mennyi ideig fogják esetenként monitorizálni a hálózatot, mert összességében nagyon sok időt vehet igénybe – sorolta fenntartásait Vass Loránd.

Nemsokára közzétehetik a cégek listáját
A kivitelezőket felsoroló listát hamarosan közölhetik, ezután következik a szerződéskötés a kivitelezők és az AFM között, valamint a szoftver szétosztása és működésének ismertetése. Ezt Vass Loránd legkorábban július végére saccolja, innentől kezdve mindenkinek lesz három hónapja, hogy kiváltsa az áramszolgáltatótól a visszatáplálási engedélyt. Az viszont korántsem biztos, hogy három hónap alatt kétszáz-háromszáz terepszemlét meg tudnak ejteni és ki tudják adni ezeket az engedélyeket. Ezek kiváltása után történik meg a tényleges szerződéskötés a pályázó és a minisztérium között, és innentől kezdve nyolc hónap áll a munkálatok kivitelezésére.
– Reményeink és lehetőségeink szerint száz-kétszáz közötti projektet bonyolítanánk le, viszont ezen tervünket felboríthatja az a tény, hogy ebbe azért beleesnek a téli hónapok is. Télen háztetőre napelemet szerelni elég nagy felelőtlenség volna. Attól félünk, hogy a végén három hónapunk marad, ami teljes káoszhoz vezethet. A program indulásának küszöbén valamennyi felmerülő kérdést tisztázni kellene – mondja Vass Loránd.
Az áramszolgáltatók azt ígérték, hogy a végleges lista kiközlése után kerekasztal-beszélgetés keretében tájékoztatják őket a részletekről, és remélhetőleg a kérdéseikre akkor fognak választ kapni.

Elég egy átlagos háztartásnak
A Melinda-Instal egyébként – több más céghez hasonlóan – csomag alapú értékesítésben gondolkodik: négy napelemes csomag van, különböző teljesítménnyel. Előzetesen azzal számolnak, hogy pályázóként mintegy három hónapig kell megfinanszírozzák ezeket a rendszereket.
– A felmerülő nehézségek ellenére összességében ez jó lehetőség a felhasználóknak, örvendek, hogy házi energiaelőállítással végre léphetünk egyet a környezettudatosság irányába – fogalmazott Vass Loránd, aki elmondta: a készlet beszerzése még hátravan, hiszen addig nem rendelhetnek, amíg ténylegesen el nem indul a program.
Országos szinten 100 millió euró össztámogatásról van szó, családonként 20 ezer lejről, amelyhez a 10 százalék önrészt hozzátéve nagyjából megvalósítható egy átlagos családi ház fogyasztását fedező fotovoltaikus rendszer.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek