vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Késik a Méhészeti Program elfogadása

Továbbra sem bocsátotta közvitára a következő három évre, vagyis a 2017–2019-es időszakra kidolgozott Országos Méhészeti Programot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium, holott az ágazat támogatásáról rendelkező programot már hónapokkal ezelőtt el kellett volna fogadja a szaktárca.

Amit a készülő új Országos Méhészeti Programról tud­ni lehet, a Hargita Megyei Méhészegyesület hétvégi rendezvényén Lázár István, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) munkatársa gyűjtötte egy előadásba. Lázár hallgatóságának a félreértések elkerülése végett leszögezte, egyelőre csak tervezetről van szó, azaz az ágazat számára évente 7,5 millió euró – három év alatt összesen 22,58 millió euró – támogatást biztosító méhészeti program előírásai, szabályai az elfogadásig még változhatnak.
Elmondta, a dokumentumban öt intézkedéssel számolnak. Az első intézkedés a legalább két éve alakult és tagjai révén legalább 1500 méhcsaládot felmutató méhészeti szövetkezeteknek címzett technikai segítségnyújtást jelenti: az évi 455 ezer eurós támogatási keretből a szövetkezetek legtöbb 75 százalékos támogatási hányaddal pergetőt, viaszolvasztót és mézkeverő tartályt vásárolhatnak. A második intézkedés a gyógyszervásárlásra, a méhbetegségek megelőzésének támogatására vonatkozik: idén a programból e célra 1,18, jövőre 1,20, 2019-ben pedig 1,22 millió eurót vehetnek igénybe a méhészek. A harmadik intézkedés a vándorméhészeknek nyújtandó támogatásokról szól: e fejezetben az új kaptárok beszerzése, illetve új intézkedésként a méhészeti eszközök beszerzése is engedélyezett. A két támogatási formára azonban csak vándoroltatási bizonyítvánnyal és 75 családnál nagyobb állománnyal rendelkező vándorméhészek jogosultak: az elhasznált kaptárokat a három esztendő alatt maximum két ízben, a méhcsaládjaik 25-25 százaléka esetében cserélhetik újakra a méhészek. Az eszközvásárlási támogatásnak hasonló feltételei vannak: a támogatás ez esetben virágpor és propoliszgyűjtő, illetve virágporszárító és mézmelegítő vásárlására igényelhető. A negyedik, 320 ezer eurós keretösszegű intézkedés a méz laboratóriumi elemzésének támogatásáról és az engedélyezett laboratóriumok számára különböző, a mézhamisítás ellen használható készülékek támogatott beszerzéséről szól. Az ötödik intézkedésben az állományvásárlásra igényelhetnek támogatást a méhészek. E ponton újdonság, hogy a 75 családnál kisebb állománnyal rendelkező méhészek aktuális méhcsaládjaik számát egy év alatt akár meg is duplázhatják, míg a 75 családnál nagyobb állománnyal rendelkező méhészek a családjaik számát évente legtöbb 40 százalékkal bővíthetik. Anyaméhek vásárlásánál a támogatást ugyancsak az állomány legtöbb 40 százalékának cseréjére kalkulálják. Lázár István – habár a tervezet alapján az új méhészeti program az egyéni benyújtásra is lehetőséget ad – a méhészeket továbbra is arra biztatja, hogy elszámolásaikat, támogatási kérelmeiket továbbra is a szakegyesületek közvetítésével nyújtsák be az APIA-hoz.

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb