2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

Késés és határidő-hosszabbítás

Továbbra is a kolozsvári ACI Cluj Rt. által elvégzendő Csík­cso­mortán, Fitód és Csíkszentlélek települések víz- és szennyvízhálózatának bővítése és felújítása során, illetve a Sinecon Kft. által elvállalt Csíkcsicsó víz- és szennyvízhálózatának kiépítésében tapasztalt lemaradás veszélyeztetheti a Harvíz Rt. által lebonyolított Hargita megye víz és szennyvíz közműrendszereinek bővítése és felújítása című óriásprojekt befejezését – derült ki a tegnapi helyzetértékelő gyűlésen.

Egy asztalnál a beruházásban szerepet vállalók. Munkaerőhiány Fotó: Háromszéki Eszter
Egy asztalnál a beruházásban szerepet vállalók. Munkaerőhiány Fotó: Háromszéki Eszter

Kérdéses, hogy időben tudja-e kivitelezni az ACI Cluj Rt. a projekt egyik legnagyobb és legkomplexebb szerződését, annak ellenére, hogy idén áprilisról október 9-ig hosszabbították meg annak határidejét. A lemaradás oka, hogy a munkálatokat nem kezdték el az ütemezésnek megfelelően személyzet- és eszközhiány miatt, és a nagy mélységben végzendő munka, valamint a forgalom le nem zárása is akadályozta a munkálatokat. További késést okoz, hogy a Román Vasúti Társaság (CFR) brassói regionális központja a dokumentáció kiegészítését kérte a véleményezés kiállításához, amely a jövő hétre várható, amikor majd a Brassói, a Levendula és a Tető utcákban is elkezdődhetnek a munkálatok. A kivitelező négy új munkacsoportot ígért a következő hétre, és kifejtette, hogy egyik munkafázisra sem találnak megfelelő munkaerőt a környéken, kénytelenek Nagyváradról és Szatmárnémetiből idehozni az embereket.

Eredmény nélküli türelem és megértés
Az ülésen részt vevő alpolgármester, Antal Attila úgy vélte, nem a városháza hatáskörébe tartozik az ütemezési grafikon ellenőrzése, és megjegyezte, hogy amióta átvette a város vezetését. megpróbált megértő és türelmes lenni a kivitelezővel, de ez nem vezetett eredményre, ezért fontolgatják, hogy panaszt tesznek, hiszen a város egyes területein hónapok óta áldatlan állapotok uralkodnak, ami érinti a buszjáratokat, és ellehetetleníti az ott lakók mindennapi életét. Arra kérte a kivitelezőt és a Harvíz képviselőit, hogy vállaljanak felelősséget, a lakókat tájékoztassák arról, hogy eddig milyen munkálatokat végeztek, és mi következik.
Válaszában Moldován Reinitz József mérnök, a Harvíz Rt. projektvezetője kifejtette, a közbeszerzési eljárás során az ACI Cluj Rt. a munkálatok becsült értékének a 40 százalékával nyert, ami kétségkívül nagy megtakarítás, azonban azóta kínlódnak. Hozzátette, az elmúlt időszakban számtalan okuk lett volna a szerződés felbontására, ez azonban teljesen véget vetett volna egy olyan projektnek, ami elsősorban a közösség javát szolgálja, így igyekeznek minden lehető módon segíteni a kivitelezőt.
Ugyan Csíkcsicsóban rendeződött a kivitelező és az önkormányzat közötti kapcsolat, de a munkálatok még mindig lassan haladnak: az ígért 15 munkacsoportból csupán 7 dolgozik – derült ki a gyűlésen. Olyan előre nem látható problémák is nehezítik a kivitelezést, mint a talajvíz szintje a megyei út környékén, ezért a szerződés négy hónappal való meghosszabbítását kérték.

Nőtt az ivóvíz szennyezettsége
Csíkszereda környéke vízbefogásainak és vízműveinek munkálatai során az elmúlt időszakban a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy romlott a víz minősége. Ennek oka, hogy a szolgáltatás elzárásakor és elindításakor a 30-40 éves csövekből a lerakódás feloldódik. Antal Attila alpolgármester ebben az esetben is azt kérte, időben értesítsék az érintett családokat, előre tudják, hogy a víz átmenetileg zavaros lehet.
Jó hír viszont, hogy sikerült megszerezni az építkezési engedélyt a csíkcsomortáni vízkezelő állomásra, és várhatóan ezen a héten megkapják a borzsovaira is. A projektmenedzser úgy vélte, a kivitelezőnek lehetősége van több fronton is dolgozni, ezért nagyobb mozgósítást szorgalmazott.
Csíkszentdomokos víz- és szennyvízhálózatának bővítésében fennakadást okoz, hogy egyelőre nem kapták meg az építkezési engedélyt a víztartályra, de a zonális rendezési tervet és az urbanisztikai engedélyt már megszerezték, és remélhetőleg az építkezi engedélyt is megkapják még ebben a hónapban, illetve a hónap végén teszik le a dokumentációt az Országos Útügyi és Autópálya Társasághoz a DN12-es úton végzendő munkálatokra.

Kivitelezett szerződések
Befejeződött Csíkszenttamás, Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva és Csíkmadaras víz- és szennyvízhálózatának bővítése, és megtörtént az átvétel néhány javaslattal, amelyeket hatvan napon belül köteles elvégezzen a kivitelező. Szintén befejezték Szentegyháza víz- és szennyvízhálózatának bővítését és felújítását, és ebben a hónapban zajlik az átvétel – tudtuk meg a gyűlésen.
Jól haladnak továbbá Csík­szentdomokos és Szentegyháza vízbefogásainak, szállítóvezetékeinek és vízműveinek munkálatai. Csíkmadaras és Szentegyháza derítőállomásainak felújítása és bővítése esetében a kivitelező késett ugyan a műszaki tervvel, de mostanra mindkét állomásra megkapták az építkezési engedélyt, és tekintettel arra, hogy függetlenül tudnak dolgozni, vagyis esetükben nem kell utat lezárni vagy további engedélyeket kérni, behozhatják a lemaradást.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb