Kérvényezhetik a támogatást

Idén kevesebben kaphatnak fűtéspótlékot

55

Székelyudvarhelyen október 18-ig kérvényezhetik a fűtéstámogatást a rászorulók a lakószövetségeknél, illetve a helyi polgármesteri hivatalnál.

Fotó: Nagyálmos Ildikó

November és március között a gázzal, villanyárammal, távhővel vagy fával fűtő családok fűtéspótlékban részesülnek, amennyiben megfelelnek a következő követelményeknek: a lakásfűtésre távhőt használó fogyasztók esetében, ha az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a 786 lejt a családok, és az 1082 lejt az egyedül élő személyek esetében. A gázzal, villanyárammal vagy fával fűtőknél, ha az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a 615 lejt sem a családok, sem az egyedül élő személyek esetében. A vonatkozó törvénykezésben alkalmazott módosítások következtében a jelenleg családi pótlékban vagy szociális segélyben részesülőknek egy egyszerűsített típuskérést kell kitölteniük. Ez esetben a fűtéstámogatás odaítélésének elbírálása a már leadott igazoló okiratok alapján történik, csak a lakás adásvételi szerződését vagy bérleti szerződését kell csatolni. A formanyomtatványokat október 2-től a tömbháztulajdonosok a lakástulajdonosi társulásoknál, a magánházak lakói a polgármesteri hivatal szociális osztályán, az 1-es számú irodában vehetik át, de letölthető a polgármesteri hivatal www.udvarhely.ro honlapjáról is. A saját felelősségre kitöltött és aláírt formanyomtatványt személyesen kell leadni október 2. és 18. között a lakástulajdonosi társulásoknál, illetve a magánlakások esetében a polgármesteri hivatal szociális osztályán, a 1-es számú irodában. A gázzal és villannyal fűtők esetében a formanyomtatványt a gáz- és villanyszerződés címzettje nevében kell kitölteni (ez alól kivételt csak az albérletben lakók képeznek), és csatolni kell egy gáz-, illetve villanyszámlát. A hivatalnál arra figyelmeztetnek, hogy a hiányosan kitöltött kérésekre nem tudják jóváhagyni a fűtéstámogatást. Az egyszer megítélt támogatás a fűtésszezon végéig érvényes, nem kell minden hónapban újra kérvényezni. Fontos a kérés kitöltése előtt az utolsó oldalon levő táblázat ellenőrzése: amennyiben a család használatában van bármi az ott feltüntetett javak közül, az illető nem jogosult fűtéspótlékra – figyelmeztet a polgármesteri hivatal.
– Abban az esetben, ha a jogosultsági állapot változik (nő vagy csökken az egy főre eső jövedelem, változik a család összetétele), ezt közölni kell a változástól számított 5 napon belül. A közlés egy újabb formanyomtatvány kitöltésével és leadásával történik a fent ismertetett módon – tájékoztatott Fülpesi Gyula, a szociális osztály vezetője.
Az elmúlt fűtésszezonban távfűtésre 174-en, gázra 112-en, villanyfűtésre 6-an, fára pedig 49-en igényéltek támogatást, összesen tehát 341 család részesült fűtéspótlékban.
– Távfűtésre azért volt több igénylő, mert itt magasabbak a jövedelmi plafonok. Becsléseim szerint idén kevesebben kapnak, mivel január elsejétől megemelkedett a minimálbér és a nyugdíj, s az a réteg, aki eddig beleesett ebbe a kategóriába, idéntől már nem igényelheti – mondta Fülpesi Gyula osztályvezető.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek