Kertészkednek, fát ültetnek

66

Száz facsemetével „zöldítik” a Rotary klubosok a Szej­kefürdő felé vezető Szívek sétányát. A polgármesteri hivatalnál ingyen adják a facsemetéket, amelyeket holnap ültetnek el az iskolások, és a patakok medrét is megtisztítják.

Az udvarhelyi Rotary Klubnak a helyi magánerdészet ingyen ajánlotta fel azt a száz darab hegyijuhar-csemetét, amelyeket ma ültetnek el a Szejkefürdőn, a három kilométer hosszú Szívek sétánya mentén.
A klubnak ez a harmadik facsemete-ültetési akciója – közölte a projekt vezetője, Szakács Sándor. Legutóbb 2007–2008-ban ültettek fákat, szintén a Szejkefürdőn, a sétány melletti domboldalban. Az akkor elplántált juharfacsemeték megnőttek már, és azt remélik, hogy a mostaniak is fel fognak cseperedni. Egy garancia erre már van: az erdészet öt, a feladatban jártas kertésze ülteti el a fákat. A fasor gondozását a polgármesteri hivatalra bízzák a klub tagjai, és abban bíznak, hogy a szeptember utolsó vasárnapján megszervezett, figyelemfelkeltő egészségügyi sétán nem éri csalódás őket: hiánytalan lesz a csemetelétszám.
De nemcsak a Rotarynak, az udvarhelyi önkormányzatnak is fontos az, hogy minél zöldebb legyen a város. A polgármesteri hivatal tavaly indította útjára a márciustól szeptemberig tartó, négyfelvonásos, környezetvédő programsorozatát. A víz, a környezetvédelem, a föld világnapja és a mobilitás hete alkalmával szervezett akcióknak sikere volt, ezért folytatják.
A második kiadást most is a víz világnapja apropóján bonyolítják le, s bár az 22-én van, úgy gondolták, a hétvége jobban kedvez a kertészkedésnek, a csemeteültetésnek.
A város tanügyi intézményeihez már kiküldték az Élhető, vízbarát Székelyudvarhely elnevezésű akció felhívását. Nyolc iskola jelezte: bekapcsolódik, illetve azt, hogy milyen facsemetéket szeretne elültetni. A megrendelésnek eleget tesz a hivatal, így a diákok pénteken elültethetik az ingyen kapott fákat – tájékoztatott Bálint Attila sajtóreferens.
Az önkormányzat is kiveszi részét a zöld akcióból, a terelőúton, a Küküllő-parton felleltározzák a tavaly elültetett „faállományt”, és ott, ahol szükséges, új csemetékkel pótolják a hiányt.
A városon átfolyó patakok és a Küküllő medrének kitakarításáról sem feledkeztek meg: a szemetet a szociális segélyben részesülők fogják összegyűjteni.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek