2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Kérjenek jóváhagyást a beavatkozások előtt

Sokan nem tudják még mindig, hogyan kell eljárniuk, ha műemlékként kategorizált vagy műemlékövezetben álló épületen beavatkozást szeretnének eszközölni. Bűncselekménynek számít az illegális beavatkozás, azt javasolja a helyi önkormányzat, hogy minden esetben keressék fel az urbanisztikai osztályt, ha munkálatokat terveznek a tulajdonosok. 

Gyergyószentmiklóson a törvény félreértelmezése következtében több apróbb kihágást is tapasztaltak az elmúlt időszakban, az esetek többsége pedig azt igazolja, hogy sokan továbbra sincsenek tisztában azzal, mi számít a városban műemléknek, és mi nem – írja közleményében a gyergyószentmiklósi városháza. A témában érdeklődve Kosután Attilától, a város főépítészétől megtudtuk, legutóbb a tetőcserék kapcsán merült fel több, műemlékövezetben álló épület esetében gond, hiszen az eredetitől elérő anyaggal födték újra az épületeket. Ezekről is egyeztetni kellett volna az urbanisztikai osztállyal a munkálat előtt. A főépítész hangsúlyozta, az ilyen cselekményekért most már nem is bírságolnak, hiszen bűncselekménynek számít, ha illetéktelenül avatkoznak be a tulajdonosok. Mint mondta, műemlék épületek esetében minden munkálatra építkezési engedélyt kell kiváltani, a műemlékövezetben állók estében van, amit szigorú szabályok mellett engedély nélkül is el lehet végezni, de mindenképpen előzetes egyeztetést javasolnak a tulajdonosoknak.

Gyergyószentmiklóson 15 mű­em­lék épületet tartanak számon, az örmény, a Szent Miklós- és a sétálóutcai Szent György-templomokat, a zsinagógát, az alszegi és felszegi csengettyűket, az első hitelszövetkezet épületét a Fürdő utcában, a Tinka malmot, a múzeum és a bíróság épületét, az örmény plébániát, illetve a Both-várát és a Pricskei vámhivatal romjait. Ezek mellett két műemlékövezet szerepel a nyilvántartásokban, egyik a Szabadság tér 1.. és 30. száma közötti városkép, másik az örménysorként ismert Gábor Áron utcai utcakép.

– Nagyon fontos, hogy ezeket az épületeket szakszerűen tatarozzák, korszerűsítsék, és olyan tevékenységek kapjanak helyet bennük, amelyek nem károsítják az ingatlanokat. Számos épületet sikerült az előírásoknak megfelelően felújítani az elmúlt években, és ezt a folyamatot kell követni a továbbiakban is, azonban fontos, hogy legyünk körültekintőek – hangsúlyozza a városháza közleménye.


Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb