Keretszerződés újdonságokkal

55

A napokban hagyta jóvá a kormány a 2016/17-es évben az egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó keretszerződést. A dokumentummal továbbra sem elégedettek a családorvosok, a biztosítópénztár Hargita megyei igazgatója, Duda Tihamér viszont úgy látja, a keretszerződés fontos változásokat tartalmaz a háziorvosi ellátásra vonatkozóan is.

Részben fogadták el a módosító javaslatokat Fotó: László Róbert
Részben fogadták el a módosító javaslatokat Fotó: László Róbert

A családorvosok eddig többek között azt nehezményezték, a minisztérium nem adott számukra lehetőséget, hogy a véleményüket kifejtsék – mondta Duda Tihamér vezérigazgató –, viszont február 16-án és május 16-án is volt egyeztetés a keretszerződést jóváhagyó, illetve módosító kormányhatározatok előtt a Családorvosok Országos Szövetségének vezetői és az Országos Egészségügyi Biztosítópénztár vezetősége között. A családorvosok javaslatait a pénztár vezetősége kielemezte (igaz, nem fogadott el mindent), és azok jelentek meg a módosításban, illetve az alkalmazási normában, amelyeket úgy ítéltek meg, hogy jogosak és be kell kerüljenek a közvitára bocsátott végleges formába.
Duda Tihamér néhány, a keretszerződésbe foglalt újdonságot is felsorolt: például a közösségbe, napközibe, óvodába, iskolába beíratott kiskorú gyerek járványtani igazolása ingyenességének biztosítása, ami eddig nem tartozott az ingyenes szolgáltatások közé. (Igaz, ez nem azt jelenti, hogy az analíziseket is ingyen elvégzik.) Eddig bárki szabadon választhatott családorvost, azzal a feltétellel, hogy hat hónapig az adott orvosnál marad. Mostantól bővítették a kivételezettek körét, így lehetőség van a korábbi átiratkozásra, pl. költözés, előzetes letartóztatásba kerülés, letöltendő fegyházbüntetés, illetve ezen állapot megszűnése esetén.
Amennyiben az informatikai hálózat meghibásodása miatt az orvosi szolgáltatásokat nem lehetett azonnal bevezetni a rendszerbe, eddig 72 óra állt a családorvos rendelkezésére ennek pótlására. – Most a megfogalmazás három munkanapra változott, így a pénteken offline elvégzett műveletet szerdáig kell bevezetni a rendszerbe – emelte ki a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a keretszerződéshez tartozó, közvitára bocsátott alkalmazási normák magukba foglalják bizonyos szolgáltatások díjának emelését is: a biztosítottak után járó személyenkénti minimális pontértéket 4 lejről 4,3 lejre, és az elvégzett szolgáltatásokra vonatkozó pontértéket 1,9 lejről 2 lejre emelnék. – Ez átlagosan 6,4%-os bevételnövekedést jelentene a családorvosok májusban megvalósított jövedelméhez képest – jegyezte meg Duda Tihamér.
A nyilvánosságra hozott keretszerződés számos egyéb újdonságot is magában foglal, például a szakorvosokkal kötött szerződések esetében néhány új diagnosztikai eljárás megtérítését, vagy a kiskorúak számára félévente ingyenes konzultáció biztosítását az eddigi évenkénti egy helyett.
Amint Duda Tihamér elmondta, július 1-től megkezdődnek az év hátralévő részére vonatkozó szerződéskötések az egészségügyi szolgáltatókkal. Mivel a kormány által elfogadott keretszerződés két évre szól, jövőre nagy valószínűséggel csak kiegészítő szerződéseket fognak kötni.
A családorvosok viszont nem elégedettek az új egészségügyi keretszerződéssel, szerintük az általuk kért módosításokat nem foglalta bele az egészségügyi minisztérium, a dokumentum nem biztosít megfelelő finanszírozást az egyes egészségügyi szolgáltatásokra, és nem oldotta meg az informatikai rendszer működésképtelenségéből fakadó problémákat sem.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.