Keresztúron máris elkezdődik

154

A szentivánéjhez igazodó, világszerte nagy népszerűségnek örvendő Múzeumok éjszakáját a legtöbb intézmény jövő hétvégén tartja, Székelykeresztúron azonban már ma várja látogatóit a helyi Molnár István Múzeum. Csíkszeredában és Székely­udvarhelyen 22-én, jövő szombaton várják a látogatókat, Gyergyószentmiklós pedig idén nem csatlakozik a rendezvényhez.

Kitárja kapuit a kultúra. A gyerekeket is várják Fotók: László F. Csaba / archív

Székelykeresztúron ma várják az érdeklődőket a Molnár István Múzeumba. A rendhagyó időpont kapcsán Sándor Zsigmond Ibolya muzeológus elmondta, hogy főleg a diákokra figyelve tartják a tanév végéhez igazodva az egész napos rendezvényt. Nem véletlenül, hiszen 600-700 tanuló szokott rendszerint bekapcsolódni a programokba. A kapuk ezúttal 11 órakor nyílnak, minden kiállítás ingyenesen megtekinthető lesz és közben kézműves-tevékenységekbe lehet bekapcsolódni. Délután könyvbemutatók sora kezdődik: fókuszban Szente B. Levente Csillagtitok című verseskönyvével, a Bé kell nyúlni a medve torkába című, anekdotákat, igaz történeteket tartalmazó gyűjteményes kötettel és a Hagyományőrzési Forrsáközpontnál nemrég megjelent Virágvers, kutyatánc című gyermekverses gyűjteményével. A könyvek után a táncé a tér: a múzeum udvarán fellép a Lelkes zenekar, a Vadrózsák Néptánccsoport és a Keresztúri Népzeneműhely, később az Udvarhelyszéki Napkorona Népdalkör tagjai énekelnek a közönségnek. Közben megnyílik Csomortáni Gál László Fafaggatás című képzőművészeti kiállítása, és 20 órakor a Polgári Fúvószenekar 1895 már hagyományosnak számító koncertje kezdődik. A programot szabadtéri közös éneklés zárja Szász Csaba tanár gitárkíséretével.

Udvarhely: nagy hangsúly a jövő múzeumlátogatóin
A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum egyik legnépszerűbb programja a Múzeumok éjszakája. A Haberstumpf-villába való költözés óta százak vesznek részt az egész napos eseményen. Hagyomány szerint a Szent Iván éjhez „igazítják” az időpontot, idén június 22-én 17 órától éjfél utánig várják a kikapcsolódni vágyókat. Bár a teljes műsorrend tegnap még véglegesítésre várt, Miklós Zoltán igazgató elárulta, hogy mire is számíthatunk jövő szombaton.
A kezdés a gyermekeké: bábjátékot rendeznek, majd kolléganőnk, Nagyálmos Ildikó Panna-verseivel ismerkedhetnek a kicsik és szüleik. Rendhagyó tárlatvezetésbe lehet bekapcsolódni később, Egyed Emese költő és irodalomtörténész az Írói fogások című kiállítást teszi még kívánatosabbá, majd a Mérföldkövek – 425 éves a Tamási Áron Gimnázium iskolatörténeti kiállítás következik. Régészantropológiai műhelytitkokkal is megismerkedhetünk 20 órától, majd az ugyancsak az Írói fogások tárlathoz kapcsolódóan Open Mic címmel slam poetry esten próbálhatja ki magát a kreatív irodalomélvező. A koncert mindig része a programnak, 21.30-tól a No Sugar mozgatja meg a közönséget, majd átadják a terepet az Arany Griff Rendnek, amely meggyújtja a szentivánéji tüzet. Sötétedésre is tartogat izgalmakat a múzeum: két filmpremierrel kedveskednek az érdeklődőknek. Szabadtéren mutatják be Szabó Attila Fába vésett történelem és Fecső Zoltán Medvenyomok a hírekben című dokumentumfilmjét.

Csíkszereda: mindenkinek a kedve szerint
Csíkszeredában a Csíki Székely Múzeum is gazdag programkínálattal várja a látogatókat a Múzeumok éjszakáján. Gyarmati Zsolt, a múzeum igazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: prózai oka is van, annak, hogy a székelyföldi múzeumok a Szent Iván-éjhez kötik a Múzeumok éjszakáját: „egy hónappal melegebb van”. Hozzáfűzte: ebből az alkalomból a gyerekek, felnőttek, családosok és a fiatalok is találnak magunknak kedvükre való eseményt. A belépő – akárcsak tavaly – jelképes összegbe, azaz mindössze öt lejbe kerül. A programok délután három órakor kezdődnek mégpedig gyerekfoglalkozásokkal. Lesz két tárlatvezetés is, délután négy és hat órai kezdéssel a múzeum új tárlatait lehet megtekinteni. Szokás szerint a kulisszák mögé is betekinthetnek az érdeklődők: egy néprajzi raktárt és egy modern kézikönyvtárat vehetnek szemügyre közelebbről. Este hat órakor a Mikó-vár udvarából indul autóbusz Zsögödbe, ahol a Nagy Imre-galériát és -szülőházat látogathatják meg az érdeklődők. Ez a rendezvény ingyenes. A szórakoztatásra is figyelnek, két koncert és egy filmvetítés les. Este nyolctól a csíkszentsimoni ifjúsági koncertzenekar lép fel, ezt követően tíz órakor koncertezik az Inaffable zenekar. Éjféltől szokás szerint a nagyon rövid filmek fesztiváljának az egyik válogatását vetítik ki a vár falára.
Gyergyószentmiklóson – mint arról tegnap beszámoltunk – a Tarisznyás Márton Múzeum idén nem vesz részt a népszerű programban, mert az épület felújítása miatt költözik a kulturális intézmény.

Asztalos Ágnes
Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek