2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Keresztúri menedzsment irányítja a szépvízi tejüzemet

Együttműködési megállapodást kötött a szépvízi és székely­ke­resztúri tejgyárat működtető két mezőgazdasági szövetkezet: ennek keretében a két üzem gazdasági vezetését, termelés-szervezését, a feldolgozás, csomagolás és termékértékesítés összehangolását is a Tankó László vezette menedzsment-csapat irányítására bízták.

Tankó László. Jobb lábbal indulnak
Tankó László. Jobb lábbal indulnak

[dropcap]T[/dropcap]ankó László és csapata személyében közös menedzsment irányítja a szépvízi és székelykeresztúri tejüzemet. Mint megtudtuk: a menedzseri megbízatás mindkét egység esetében év végéig szól, ám a szépvízi feldolgozót birtokló Csengő Tejszövetkezet és a keresztúrit üzemeltető Nagy-Küküllő Mezőgazdasági Szövetkezet közötti gazdasági együttműködés várhatóan a jövőben is tovább folytatódik.
A két, tejtermelő gazdák által létrehozott szövetkezet a közös menedzsment irányítása alatt nemcsak tanácsokkal, hanem egyes termékek feldolgozása, csomagolása és értékesítése terén is kölcsönösen segíti egymást: a Nagy-Küküllő parti kisvárosban készülő friss termékek egy része így a Csengő, a Szépvízen készített érlelt sajtok pedig a Keresztúri márkanév alatt kínált termékportfólióban is megjelentek. Az együttműködés első időszakának eredményeit július végén értékelik ki.
– A hangsúly a szövetkezeti gondolkodáson van. Az együttműködési megállapodás a szépvízi és a Nagy-Küküllő Mezőgazdasági Szövetkezet között köttetett. A menedzseri megbízatást egy feltétellel vállaltuk: azzal, hogy a szépvízi üzem kezdetben a keresztúri tejgyár virtuális munkapontja lesz, azaz minden szinergiát és tapasztalatot áthozzunk ide. Egy napi 2 ezer literes kapacitású tejgyár, ha minden terméket önállóan gyártana a jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között, akkor sem lenne képes megélni. Van egy minimális gazdasági méret, ami alatt nem lehet nyereségesen dolgozni. A labormunkát és a tejbegyűjtés feladatait akkor is el kell végezni, ha csak ezer vagy kétezer liter tejjel dolgozunk: vannak olyan költségek, amelyeket nem lehet csökkenteni. Dél-Tirolban például három évvel ezelőtt pont egy ilyen, a szépvízihez hasonló méretű szövetkezeti tejüzemet kellett megmentenie egy másik szövetkezetnek – hangsúlyozta lapunknak Tankó László.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb