2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Keresztúr az első, nem a politika

Új alapokra helyezné Székely­keresztúr gazdaságát egy élhető város megteremtése érdekében Koncz Hunor-János, Szé­kely­ke­resztúr polgármestere. A megválasztása utáni első hónapban tárgyalásokat folytatott az intézmények, illetve a vállalkozók képviselőivel a jövőbeni együttműködés reményében, ugyanakkor nagyobb hangsúlyt fektetne a kulturális élet fellendítésére és a zöld projektek megvalósítására. 

– Hogy látja Székelykeresztúr helyzetét polgármesterként?

– Egy hónapja már, hogy megtörtént a beiktatás, és ez idő alatt azt látom, hogy vannak meglepetések. Ez alatt azt értem, hogy a régi városvezetésnek nem volt szokása úgymond szóba állni az emberekkel, vállalkozókkal, mi már nyitottunk ilyen téren is. Tárgyalásokat folytattunk mind az egyházi képviselőkkel, mind pedig a lakossággal, történtek olyan egyeztetések, amelyeknek meglátásom szerint pozitív hatása lesz a jövőben. Ebben az egy hónapban úgy tapasztaltam, hogy Keresztúron a közhangulat jó, és ez számomra nagyon fontos. Azt bizonyítja, hogy amire vállalkoztunk, az jó irányba halad. 

– Melyek a prioritásai polgármesterként?

– Az első és legfontosabb probléma, amin minél gyorsabban igyekszünk változtatni, az a hivatali munka felpörgetése, az ügyintézés felgyorsítása, mert jelenleg vannak olyan osztályok, amelyeken kevésbé operatívak. Optimalizálni szeretnénk a folyamatokat, akár digitalizálni, hogy a hivatal mint intézmény kellőképpen szolgálhassa a lakosságot. Ha a vírushelyzet is megengedi, folytatjuk az elkezdett lakossági fórumainkat, hogy az elkövetkező pályázati ciklusban, amely 2021-ben indul, még inkább tudjunk olyan pályázati anyagokat benyújtani, amelyek a lakosság igényeinek megfelelnek és a város fejlődését szolgálják. Szeretnénk egy olyan fejlesztési stratégiát összeállítani, amely a helyi igényeken alapszik. Egy élhető, fejlődő várost szeretnénk, ahol vannak minőségi munkahelyek, ehhez azonban új alapokra kell helyezni a város gazdaságát. Jó közbiztonságot, fejlett közlekedési rendszert, valamint sportolásra és kikapcsolódásra alkalmas helyeket kell teremteni. 

– Mi az, amit folytat elődje munkájából?

– Jelenleg is zajlanak olyan beruházások, amelyeket folytatni szeretnénk, amelyek fontosak, amelyek a turizmus fejlődését, fellendítését segítenék elő, ilyen például a helyi tanuszodának a megvalósítása. Vannak olyan projektek is, amelyek már jóváhagyás alatt állnak, már csak a kivitelezés van hátra, de amelyeket mindenképp be szeretnénk fejezni. Ilyen például a kisvágóhíd, amelynek kivitelezési munkálatai hamarosan befejeződnek, vagy a szociális lakások elkészítése, amelyre nagy igény lenne, ezt mindenképpen folytatni kell.  

– Mi az, amit másképp csinál majd, mint elődje? 

– Mindenképp nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni a kulturális élet fellendítésére itt Székelykeresztúron, mivel ez eléggé háttérbe volt szorítva az elmúlt évek során. Van nekünk egy csodaszép múzeumunk, amelyben olyan tárlatok szoktak lenni, amelyről a keresztúriak 90 százaléka sajnos nem is tud. Fontos továbbá az emberekkel való kapcsolattartás és a kommunikáció. Meglátásom szerint Keresztúron egy brandet kell építeni, amely által öregbíteni tudjuk településünk hírnevét. Mindezek mellett természetesen van egy elképzelésünk, amely felé szeretnénk ezt a várost vezetni. Ez pedig a környezettudatosság, a zöld projektek megvalósítása, az újrahasznosítás, az energiaspórlás, hiszen az elkövetkezőkben jórészt erre lesznek pályázati lehetőségek az Európai Uniónál is. Lévén, hogy ilyen gondolkodásúnak tartom magamat meg az alpolgármestert is, így valószínű, hogy több ilyen kiírás felé fogunk elmozdulni. Úgy vélem, hogy ez egy jövőbe mutató elgondolás lesz. 

– Milyen beruházások zajlanak jelenleg a városban?

– Jelenleg több beruházás is zajlik, egyik a kisvágóhíd, amit már korábban említettem, ami nemsokára el is készül. Ezenkívül ANL-s tömbházak épülnek, amelyeket terveink szerint idén be is fednek, tető kerül rájuk. Két tömbházról beszélünk, megközelítőleg 40 lakásról. A Dávid Ferenc negyedben útjavítási munkálatok zajlanak, aszfaltoznak és parkoló készül, de egy parkot is létesítünk ugyanebbe a negyedbe, amely 90 százalékban már el is készült. 

– Milyen a kapcsolata az önkormányzati testülettel?

– Az én filozófiám szerint a város határain kívül működhet az országos politika, a város határain belül viszont nem! Én elvárom mindenkitől, hogy Keresztúr legyen az első, hogy ne a politikai nézetek határozzanak meg bármit is. Én mindenképp pozitívan állok a testülethez, támogatni fogok minden elképzelést, amely a fejlődést és a lakók érdekeit szolgálja. Bízom benne, hogy tudunk majd együtt dolgozni a jövőben Keresztúr fejlődéséért.

Kapcsolódó cikkek:

14,337RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb