Keresztgombba rejtett üzenet

54

Pünkösdkor nyitja meg kapuit a látogatók előtt Székely­ud­var­hely egyik legszebb műemléke, a Jézus-kápolna. A megnyitót időkapszula elhelyezésével teszik emlékezetessé. Az ötletgazdák még két napig várják a javaslatokat: mit rejtsen a kapszula?

Jézus-kápolna. Toronygombirat Fotó: Id. Csedő Attila
Jézus-kápolna. Toronygombirat Fotó: Id. Csedő Attila

Székelyudvarhely egyik legszebb, a kora középkorból származó műemlékének tulajdonosa, a Székelyudvarhelyi Római Katolikus Főesperesi Hivatal és a kápolnát működtető Haáz Rezső Múzeum közös elképzelése, hogy időkapszulát rejtenek el a kápolna tetején levő kereszt gombjába. A tervet egy hete hozták nyilvánosságra, és felkérték az udvarhelyieket, tegyenek javaslatot arra vonatkozóan: mi kerüljön a keresztgombban elhelyezett időkapszulába?
– Mindeddig két civilszervezet, az Udvarhelyi Fiatal Fórum és a Székelyföldi Legendárium rukkolt elő ötlettel – közölte Derzsi László, a főesperesi hivatal megbízott képviselője, aki örömmel jegyezte fel azt a javaslatunkat, hogy egy nyomtatott újság, pontosabban a Hargita Népe aznapi lapszáma is helyet kapjon az utókornak szánt üzenetek között.
Derzsi elmondta, az időkapszula ötletét az szülte, hogy a tetőzet javításakor kiderült, a régi kereszt nagyon rossz állapotban van, szétmarta a rozsda, ki kell cserélni. Az új keresztet, ami a régi pontos mása, az udvarhelyi Eurato cég készítette el, a régit pedig a Haáz Rezső Múzeumban fogják restaurálni és műtárgyként megőrizni.
Az időkapszulát, amelyet, tervezik, egy-másfél évszázad múlva nyitnak majd ki utódaink, jövő hét végén, pünkösdkor helyezik el – ezzel az eseménnyel teszik emlékezetessé a Jézus-kápolna idei kapunyitását.
A kis templomon nemcsak a keresztet cserélték ki újra, a megrongálódott, beázó tetőt is megjavíttatták. Az állagóvó munkát már tavaly elkezdték, a korhadt gerendák kicserélésével megerősítették a tetőszerkezetet, amit vadonatúj zsindellyel fedtek be. A felújítás költségeit a megyei tanácstól kapott 20 ezer lejes támogatásból, illetve a helyi magánvállalkozók által erre a célra felajánlott pénzből, összesen körülbelül 10 ezer eurós, azaz közel 45 ezer lejes összegből fedezték – tájékoztatott Derzsi László. Hozzáfűzte, hogy a munka most ugyan leállt, de készül már az a nagyszabású uniós pályázat, amely ha sikeres lesz, akkor az elnyert támogatást teljes körű, nem csupán a műemlékre, de annak környezetére is kiterjedő felújításra fordítják.
A Jézus-kápolna keresztgombjába kerülő időkapszula tartalmára vonatkozóan az ötletgazdák még két napig, május 6-ig az udvarhelyikapolna@gmail.com e-mail címre.várják a javaslatokat.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek