Keresztet állítottak a Kis-Cohárdon

A jó út az, amelyik felfelé vezet

347

A mindenkori hegyimentők tiszteletére állítottak keresztet a Békás-szoros – Nagy-Hagymás Nemzeti Park területén, a Kis-Cohárdon. Nagyboldogasszony napján szentelték meg a gyopárdíszes emléket.

Megkoronázták a vasaltutat. A hegyimentők tiszteletére Fotó: Lázár Hajnal

Tombol a turistaszezon a Gyilkos-tónál, egymást érik az autók, hemzsegnek az emberek a tóparton, az idegenből érkezett turisták saját nyelvükön kommunikálnak, s ez mind egyfajta érdekesen zajos egyveleggé olvad össze.
Az üdülőtelep hangjai egyre távolodnak, ahogy a Kis-Cohárd irányába haladunk. A nyeregből meredek sziklás ösvény vezet felfelé, s ott már csak néhány kiránduló társaság s a sziklafalon mászók hangja töri meg néha a csendet. Kapaszkodók és pihenők váltják egymást, majd a hegycsúcsra érünk, amely ünneplőbe öltözött Nagyboldogasszony napján.

Kereszthordozók vagyunk
Szentmisét tartottak, hogy megáldják a néhány nappal korábban itt felállított keresztet. Több mint százan érkeztek ez alkalomra a Gyilkos-tóra néző sziklás hegycsúcsra. Délben a kereszt megáldásával kezdődött az esemény, Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság volt elöljárója Betlehemből való keresztet hozott magával, s a Jordán folyó vizével szentelte meg a hegyen állított emléket.
– Miért állítanak keresztet? Jelként. Jelképekkel van tele az életünk. Az ember olyasmiket is tesz, aminek látszólag semmi értelme. Ezt a keresztet ide felhozni tulajdonképpen semmi értelme nem volt, nem lesz ebből semmi idegenforgalmi haszon. Lehet, hogy lesz viszont vonzereje, sokan nem kíváncsiságból fognak feljönni, hanem hogy elgondolkodjanak azon, az életükből nem hiányzik a kereszt. Akik itt vagyunk, mind valamilyen formában kereszthordozók vagyunk, egymás terhét hordozzuk, Jézus adott példát erre – fogalmazott az apát. Hangsúlyozta, aki rátekint a keresztre, gondoljon arra, hogy az embereknek szolidárisnak kell lenniük egymással.
Hozzátette, a kereszt emlékeztet azokra az emberekre, akik életük kockáztatásával segítenek másoknak, emléke azoknak a hegyimentőknek is, akik mentés közben életüket adták másokért. Az apát azt mondta, úgy szeressük embertársainkat, hogy igyekezzünk jó útra terelni őket, s a jó út az, amelyik felfelé vezet.

Az ötödik kereszt
Az eseményen elhangzott, a hegyimentő-szolgálat negyvenéves fennállásának évfordulóján a kereszt méltó emléket állít mindazon hegyi embereknek és hegyimentőknek, akik önzetlenül segítik a hegyekben a bajba jutottakat. Nem volt azonban egyszerű feladat feljuttatni a fémszerkezetű, faborítású, 4 méteres keresztet az 1344 méter magas Kis-Cohárdra.
A gyergyószentmiklósi Dancurás Hegyimentő Csapat tagjainak elmondása szerint komoly kihívás volt ez, s az egyik tag leleményességének köszönhetően sikerült megoldani: készítettek egy olyan szerkezetet, amelyre vízszintesen rögzítették a keresztet, majd egy autókerék került alája, s azon taszították fel a sziklás ösvényen, a legmeredekebb részeken pedig hegymászó kötéllel is biztosították, hogy ne csúszhasson vissza. A nyeregből másfél óra alatt értek a csúcsra a nem hétköznapi szállítmánnyal együtt, s az előkészített alapra állították fel, a régi antenna helyére. A keresztet a gyergyószentmilósi Dancurás Hegyimentő Csapat tagja, Kiss Tivadar készítette, megálmodója pedig Tóth Károly, aki egyébként a hegyimentő egyesület elnöke is volt korábban.
Mint elmondta, a Kis-Cohárdon állított kereszt egy korábban elkezdett folyamat része, a Nagy-Hagymás, a Csofronka, az Öcsém és a Vit-havas csúcsain állított keresztek előzték meg a mostanit.
– Régi tervünk volt, hogy biztonságos, látványos mászóutat építsünk a Kis-Cohárdon, a csapat áldozatos munkájának köszönhetően ezt sikerült megvalósítani, és elhunyt csapattársunk tiszteletére Wild Ferenc-emlékútnak neveztük el. Ennek koronázásaként állítottuk fel a keresztet Erdély egyik leglátogatottabb kilátóhelyén – mondta el a kezdeményező. Hozzátette, azt még nem tudják, hogy lesz-e újabb kereszt egy másik csúcson, de nincs kizárva a folytatás.
A korábbi helyszíneken fakereszt áll, itt azonban a hely kitettsége, a villámlások, az esetleges rongálások miatt döntöttek úgy, hogy fémszerkezetet használnak a gyopárdíszes keresztnek. Azt remélik, a turisták nem fognak kárt tenni abban.
A kereszt mellett csúcskönyv is van, amelybe bárki írhat, aki megfordul a Kis-Cohárdon.
Az ünnep után a völgy irányába indult a társaság, gyógynövény illatú réten haladva jutottunk vissza az üdülőtelepre, és ismét bevegyültünk a nyüzsgő tömegbe.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.