csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Keresztény szülőként még nehezebb

Július 31.–augusztus 3. között szervezi meg a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye Pasztorális Bizottsága a Szülők iskolája nevű lelki programot Szelterszfürdőn. A hiánypótló rendezvény apropóján kerestük fel Kertész Tibor szervezőt, aki érdeklődésünkre kifejtette: sokan nem tudják, hogyan szabjanak korlátokat gyermeküknek, és mindent megengednek nekik. Mint mondta: tökéletes szülő nem létezik, és bármikor vissza lehet térni az Istennek tetsző, tudatosságra épülő neveléshez.

Istenre figyelve nevelni. Közös érdek

Már másfél hónapja telt ház van a július 31.–augusztus 3. között zajló Szülők iskolája nevű programra. A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye Pasztorális Bizottsága negyedik alkalommal szervezi meg ezt a hiánypótló rendezvényt, amellyel megerősítést és támaszt kíván nyújtani a kisebb vagy kamaszkorú gyermeket nevelő szülőknek.
A regisztráció tehát rég lezárult, de mindazok számára, akik érdeklődnek, de lemaradtak a jelentkezésről, Kertész Tibor szervező, aki egyben háromgyermekes édesapa is, a korábbi évek tapasztalatait összegezve hangsúlyozta: nincs tökéletes szülő, és bármikor újra lehet kezdeni a Jóisten segítségével.
– A Szülők iskolája lelki programon évről évre visszatért az a kérdés, hogy mennyire lehet elengedni a gyermekek kezét a digitális térben. Ez a dilemma kétségkívül a gyermeknevelés sarkalatos pontjává vált. Napjainkban már egyre elterjedtebb az a felfogás, miszerint a gyermeknek mindent szabad, telefonozhat és tévézhet, amíg akar, csak épp üljön nyugton. Olyan, mintha a szülők így akarnák elnyerni a gyermekük szeretetét – ecsetelte Kertész Tibor, aki szerint a keresztény szülőknek épp ezért még nehezebbé vált a tudatos nevelés.
Mint mondta: a klasszikus kihívások ma is ugyanazok, és ezek függetlenek a vallási nézetektől. A keresztény és a nem keresztény szülő is megküzd a munka és a párkapcsolat, illetve a munka és a gyermeknevelés miatti megfelelési kényszerrel.
– Mindenkiben felmerül az a kérdés, hogy elég jó szülő-e, jól csinálja-e azt, amit. Én úgy látom, hogy a keresztény szülők „nehezítik” a gyermekeik életét azzal, hogy bizonyos értékrend szerint nevelik őket. Amikor az iskolában az a gyermek, akinek szabályok vannak az életében, találkozik azzal, akinek mindent szabad, a családban sokkal nehezebbé válik ezen korlátok fenntartása – jegyezte meg a Családpasztorációs Központ munkatársa, kitérve arra is, hogy a Szülők iskolája program során a nehézségeket igyekeznek Isten elé vinni, és megelégedni azzal a ténnyel, hogy „tökéletlenül elég jó” szülők legyenek.

Vissza a gyökerekhez
Kertész Tibort arról is kérdeztük, hogy miként kezdhetik újra a Jóistennel mindazok, akiknek nem sikerült keresztény értékrendet kialakítani családjukban, és meggyengült a kapcsolatuk gyermekükkel. A szervező leszögezte: a legfontosabb a megtérés.
– Az Istenhez való visszatérés vágya mindennél fontosabb. Ez egy belső indíttatás kell legyen. A bennünk végbemenő változások idővel a környezetünkre is kihatnak majd, de nem szabad ráerőszakolni az újrakezdést a családra. A gyermekeknek be lehet ismerni azt, hogy tévedtünk, letértünk az útról, és kérhetjük az együttműködésüket. Nem kell mindig a „tutit” megmondani nekik, a közös szabályok bevezetése gyakran jobb megoldás – mutatott rá a szervező, aki szerint a szülők inkább mentorálják a gyermeküket, és ne tekintélyalapon fegyelmezzék őket.
A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye Pasztorális Bizottságának munkatársa arra buzdítja a családokat, hogy a nyár folyamán szánjanak időt egymásra, és ha lehet, digitális hatásoktól mentes környezetben töltsenek el egymással időt.
– A gyermekek nagyon hálásak, ha időt szakítanak rájuk a szüleik, és ne felejtsük el azt sem, hogy nem feltétlenül a méregdrága nyaralások jelentik a kikapcsolódást. Néha egy patakpart elég, és a tudat, hogy együtt vagyunk – nyugtázta Kertész Tibor, aki szerint az ilyen pillanatok nemcsak építik a családokat, de a figyelmet a legfontosabbra, vagyis a földről az ég felé irányítják.

Keresztes Bea

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb