hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Keresztény együttlétre hívják a fiatalokat

Megkezdődött a visszaszámlálás az idei Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóig. Az augusztus 13–17. között zajló eseményre a 14–30 év közötti fiatalokat várják, augusztus 1-jéig pedig lehet még jelentkezni. A szervezők továbbra sem a fesztiválhangulatot keresik, hanem a minél mélyebb és tisztább lelki feltöltődést.

A találkozó idei mottója: „Hívlak, jőjj, kövess engem!” Üzeni: ez alkalommal is szeretnénk rávezetni a fiatalokat arra, hogy miként éljék meg mélyebben hitüket – fogalmazott Kállai Emánuel főszervező, a Főegyházmegyei Ifjúsági Lelkészség udvarhelyi önkéntese. Hozzátette: nem szeretnék a találkozót elvinni a fesztiválok irányába, nekik inkább az a dolguk, hogy minél mélyebb, tisztább, követhetőbb lelki programot szervezzenek, ahol a fiatalok lendületes, fiatalos környezetben, róluk és nekik szóló programok keretében együtt dicsőíthetik Istent.

Korosztályokra szabott előadások
Az esemény helyszíne idén is a csíksomlyói Dévai Szent Ferenc Alapítvány Szent István Kollégiuma és a hozzá tartozó Mária-kert. A szálláshelyeket illetően a Szent István és a Jakab Antal Ház nagytermeiben lévő matracos helyek elfogytak, de lehetőség van még sátorhelyet és szállodai szobát foglalni, illetve a saját matraccal érkezők számára is van még hely a Szent Anna Speciális Iskola osztálytermeiben.
A nap reggeli imával kezdődik, majd torna, dicsőítések, tanítások, kiscsoportos beszélgetések, ebéd következik, majd délutáni műhelyfoglalkozásokon vehetnek részt. Este mise, vacsora, himnusz zárja a napot. Az idei újdonság, hogy három helyett négy csoportra osztották a korosztályokat, hogy a tevékenységek még inkább személyre szabottak lehessenek. A 14–15 éveseknek Jére Noémi tart előadásokat, a 16–17 éveseknek Pantea Tibor atya, a 18–19 éves korosztálynak Péter Júlia és Péter Berci, a 20 éven felülieknek pedig Fülöp Magdi szociális testvér az előadója a négy nap folyamán.
Mindennap egy-egy külön té­ma köré csoportosulnak az előadások: Ki Isten?; Ki vagyok én, hogy lát engem Isten?; Hogyan hallom meg az Ő hangját, hívását?; Hogyan követem azt?
A főszervező elmondása szerint a résztevők többsége 15 és 17 év közötti, tapasztalataik szerint sokan kinőttek a CSIT-ből, így idén külön tábort szerveztek Gyergyószentmiklóson a 20 éven felülieknek. A sikeresen zajló Szabadegyetem néven meghirdetett tábornak 60 résztvevője volt.

Nagyobb hangsúlyt fektetnek az imára
A főszervező arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei CSIT-en nagy hangsúlyt fektetnek a különböző imamódokra, hogy a fiatalok ne csak a kötött imát ismerjék, hanem szentírási elmélkedéseken, szemlélődő imán, csendes, befelé figyelő imán keresztül is tudják megszólítani Istent. Emelett az elmúlt években megszokotthoz képest több sporttevékenység is lesz, hogy megerősítsék a résztvevőkben a testmozgás fontosságát. Slam-műhellyel is kedveskednek az érdeklődőknek, sőt bebizonyítják, hogy szlemmelni trágár szavak nélkül is lehet.
A 29 fős szervezőcsapat munkáját 175 önkéntes segíti. Jelenleg 650 körül van a jelentkezők száma, de a szervezők 700-800 résztvevőre számítanak.
Jelentkezésért, valamint a tábor részletes programjáért felkereshetik a csit.fit.ma weboldalt, de újdonságokat az esemény Facebook-oldalán (Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó) is olvashatnak.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb