Keresik a megoldást

Bukarestben tárgyalt az ISK Csíkszereda igazgatója

59

A Tanügy-, az Ifjúsági és Sportminisztériumban, a Román Olim­piai Bizottságnál és több szak­szövetség vezetőivel is tárgyalt kedden az ISK Csíkszereda igazgatója. Márton Simon az említett intézményeknél vázolta a csíkszeredai sportiskola nehéz anyagi helyzetét, az illetékesek pedig azt ígérték, megpróbálnak a problémára megoldást találni.

Bukarestben tárgyalt Márton Simon. Próbálnak megoldást találni

Bukarestben tárgyalt kedden Márton Simon, két minisztériumban, a hazai olimpiai bizottságnál és több szakszövetségnél is vázolta az ISK Csíkszereda nehéz anyagi helyzetét. A fővárosban is keresik a megoldást a csíkiak áldatlan helyzetére.
Mint lapunkban beszámoltunk, hétfőtől az ISK Csíkszereda az anyagi forrásokra hivatkozta felfüggesztette a klub sportolóinak versenyeztetését, mi több, a jeges sportágakat űző gyerekek még edzeni sem tudnak a Vákár Lajos Műjégpályán. A klub nehéz anyagi helyzetét főleg az okozta, hogy a fenntartó Tanügyminisztérium a 2015-ös költségvetéshez képest több mint ötven százalékkal adott kevesebb pénzt a Hargita megyei iskolás sportkluboknak.
Megkerestük a Hargita Megyei Tanfelügyelőséget is, ahol azt mondták, tudnak a kialakult helyzetről. – 2015-ben a megyében működő iskolás sportklubok a Tanulók Házával együtt 4,319 millió lejt kaptak a tanfelügyelőségen keresztül a Tanügyminisztériumtól. Egy évvel később ez az összeg 53%-kal csökkent, csak 2,808 millió lejt kaptak az intézmények. 2017-ben újabb 13%-kal csökkent a költségvetésük, 1,780 millió lejt utaltak ki összesen az ISK-knak és a Tanulók Házának, míg idén 1,564 millió lejt juttatott számukra a Tanügyminisztérium – nyilatkozta lapunknak Csukás Levente. A megyei tanfelügyelőség gazdasági igazgatója ugyanakkor hozzátette, 186 ezer lejes költségvetés-kiegészítést kértek a szakminisztériumtól, amelyből az iskolás sportklubok és a Tanulók Háza működése, illetve adósságaik törlesztése biztosított lenne.

Keresik a megoldást
Kedden a Tanügy­minisz­té­rium­ban vázolta először az ISK Csíkszereda helyzetét Márton Simon, akit Tánczos Barna szenátor is elkísért. Márton szerint tudomásul vették kéréseit, és azt ígérték, keresik a megoldást. – Az Ifjúsági és Sportminisztériumban főleg a klubunkhoz leigazolt válogatott sportolók támogatását kértem, ugyanezzel a kéréssel fordultam a Román Olimpiai Bizottsághoz és több szakszövetséghez. Mindenhol az volt a válasz, megpróbálnak megoldást találni a nehéz anyagi helyzetünkre – nyilatkozta lapunknak az ISK Csíkszereda igazgatója.
A klubvezető csak a Román Jégkorong Szövetségnél nem járt. – Csütörtökön Csíkszeredában lesz Alexandru Hălăucă, a jégkorongszövetség elnöke, vele majd itt tárgyalok és próbálunk megoldást találni, hogyan tudjuk folyamatosan versenyeztetni a jégkorongcsapatokat. Az ország legnagyobb jégkorongutánpótlás-bázisa vagyunk, évek óta zsinórban nyerjük az U16-os és U18-as országos bajnokságot, az általunk kinevelt sportolók pedig nemcsak az országban, hanem külföldön is helytállnak. Remélem, hogy hokisaink hamarosan újra jégen edzhetnek és folytathatják a pontvadászatokat – mondta Márton Simon.
Az igazgató ugyanakkor közölte, az országban majdnem minden iskolás sportklub a csíkszeredaihoz hasonlóan anyagi gondokkal küzd, és mindenki keresi a kialakult helyzetre a megoldást.
Csíkszeredában továbbra sem edzhetnek jégen az ISK jégkorongozói, gyors- és műkorcsolyázói, sőt a hétvégére kiírt magyar bajnoki találkozókat sem a megyeszékhelyen játsszák le az U12-es csapatok. Információink szerint az ISK Csíkszereda A1 és A2-es csapata Csíkkarcfalván fogadja a Ferencváros A1 és A2 gárdáját a magyar korosztályos pontvadászatban.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek