Keresd a nőt!

95

A szükségállapot egy „kulturális gyümölcseként” érett meg az a beszélgetéssorozat, amelynek részeit hétvégenként lehet követni az udvarhelyi könyvtár Facebook-oldalán. Hetente három, Udvarhelyszéken élő, érdekes, kreatív, a városlakók által jól vagy kevésbé ismert emberrel ismerkedhet meg a néző, a megszokottól eltérő módon: gyermekkori fotók, régi emlékek, meghatározó életpillanatok kerülnek elő, olyan emberi, személyes és közeli az egész. A „gyümölcs” íze mégis egyre fanyarabbá válik, legalábbis számomra… Nem, nem a megkérdezett személyekkel, azok mondanivalójával van bajom, sőt, hanem hétről hétre nő bennem a hiányérzet: Székelyudvarhelyen nincsenek érdekes, munkájukban példaértékű, netán (igen) megosztó, de közösségért tenni tudó, izgalmas nők? Merthogy lement már huszonvalahány adás, s ha jól számolom, mindössze öt vagy hat nő találtatott interjúra érdemesnek.
Bevallom, szóban is jeleztem az Igyunk egy kávét című kezdeményezés „atyjának” aggályaimat és hiányérzetemet. Nyitott volt és ötleteket kért, hogy kik azok a nők, akik érdeklődésre számíthatnak. Kapásból rengeteg név jutott eszembe, számtalan területről, korosztályból, és mégsem írtam le ezeket. Bár először segíteni akartam, később már motoszkálni kezdett bennem a kisördög: nem, kedves moderátor, keresd te a nőt! Nézz körül, vedd észre őket, hiszen itt vannak körülötted. Legalább annyira színes egyéniségek, alkotók és tettre készek, mint az eddig megszólaltatott férfiak. Igaz, nincs annyi intézményvezető közöttük, de hát tudtommal nem is igazgatófaggatás a kezdeményezés célja. (Egyébként ez a szál is felvet néhány kérdést: egyetlen városi kulturális intézmény élén áll hölgy, a többi mind „férfikézben” van.) Viszont jó női pedagógus például van bőven (mert néhány tanárral is „találkozhattunk” már a műsorban), művész és alkotó is, de inkább nem folytatom, nekem nem kell keresnem az értékes nőt, látok épp eleget.
Szomorúsággal tölt el, hogy még itt tartunk. És nem az Igyunk egy kávét az egyetlen ilyen „fanyar gyümölcs”, az épp a napokban online zajló, vállalkozóknak szóló Restart konferencia meghívottlistáján is kereshetjük nyugodtan a nőket. Sokat ott sem találunk.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.