Kerékpárúton Udvarhelyről a zetelaki gátig

64

Egyelőre még terv, de reális esélye van annak, hogy néhány év múlva bicikliúton tekerhessünk a gátig. Megalakulóban az ADI Velocipéd Egyesület, amelynek célja a Székelyudvarhelyt és a környező településeket összekötő bicikliút építése.

Bekapcsolni a Székelyudvar­hely környéki településeket a városi kerékpáros vérkeringésbe – a székelyudvarhe­lyi önkormányzat bringázóbarát kez­de­ményezését első körben a fenyédi és a zetelaki önkormányzat karolta fel.
Nem véletlenül, hiszen az egyesület első, nagyszabású projektjében, a Székelyudvarhely és a Ze­telaka községhez tartozó ze­te­váralji víztározó közötti kerékpárút megépítésében mindkét település közvetlenül érintett.
– A terv megvalósítását tekintve a legmegfelelőbbnek egy, az érdekelt településeket összefogó közösségi fejlesztési társulás bizonyult (ADI – Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară) Velocipéd Egyesület, amelynek bejegyeztetése folyamatban van – az előzményekről a székelyudvarhelyi önkormányzat képviselője, a projekt egyik felelőse, Jakab Áron Csaba, aki nem mellesleg a székelyudvarhelyi kerékpáros közlekedést népszerűsítő Bringázz, Udvarhely! civil mozgalom egyik alapítója.
Nem egyik napról a másikra megvalósuló tervről van szó – hiszen szabályos, a törvényes előírásoknak megfelelő, és a bringásoknak is optimális kerékpárút kialakítása komoly megvalósíthatósági tanulmány és pénz is kell.
Jakab elmondta: a kerékpársávok kialakítása viszonylag egyszerűen megoldható, van is erre példa, de egy, a Szejkefürdő irányába vezető bicikliúthoz hasonló, nagybetűs kerékpárútnak a létrehozása többlépcsős folyamat, komoly beruházás. Az elképzelés, hogy miután az egyesület bejegyzése megtörténik, elkezdődik a munka, nevezetesen a bicikliút megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése, ezt követi a szükséges pénzalapok megszerzése.
– A közös, egyesületi szintű pályázás a fontos, de az alapító okirat szerint a pénzalapok előteremtésében, lehetőségeik szerint, részt vállalnak az érintett önkormányzatok is. Azt, hogy ki és hogyan támogatja, pénzzel, munkálat elvégzésével, ügyintézés lebonyolításával a hozzá tartozó útszakasz megépítését, mindenki maga dönti el. A lehetőségek tárháza széles, az a kérdés, hogy ki mit fog meg ebből – összegezte Jakab.
Mint mondta, az már a szándék komolyságát is jelzi, hogy Fenyéd és Zetelaka önkormányzata teljes mellszélességgel támogatja a projektet, és biztató, hogy Boldogfalva is jelezte csatlakozási szándékát.
– Nyitott egyesületről van szó, amelyhez bármelyik, a bicikliút-projekttel szimpatizáló önkormányzat csatlakozhat a jövőben, amely települések felé egy bicikliút kialakítása realitást jelent. A kérdés az, hogy melyik települést milyen valószínűséggel, mekkora költséggel és milyen hamar lehet bekötni a város vérkeringésébe. Ez határozza meg a környező települések érdeklődését – vázolta Jakab Áron Csaba.
Kérdésünkre, hogy mindent összevetve, mégis mikor lehet majd kerékpárral biztonságosan, az erre a célra megépített úton eltekerni a zetelaki gáthoz, a következőket válaszolta:
– Ha nagyon rózsaszín felhőt nézünk, akkor már jövőben el lehet kezdeni a munkálatokat, de ha az ügyintézést, a köztes várakozási időket figyelembe vesszük, akkor legalább 2, de akár 3 év is lehet a kifutási idő.
A közhasznú fejlesztési társulásokat tekintve a székelyudvarhelyi ADI Velocipéd Egyesület egyedi, hasonló céllal létrejött fejlesztési egyesületre egyelőre nincs példa az országban.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek