2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Kerékpártámasz összefogásból

Kis lépésekben, de bővül a város kerékpáros infrastruktúrája: újabb bringás támaszt helyeztek ki, ezúttal a Kőkereszt térre. A létesítmény jó példája a civil szféra és a városvezetés összefogásának. Felállítását a Mobilitás Hetének utolsó napjára időzítették.

Kerékpártároló a tekerőknek. Támaszfotó: asztalos ágnes
Kerékpártároló a tekerőknek. Támasz (Fotó: Asztalos Ágnes)

A civilek lendületbe hozták a várost, hiszen évek óta számtalan rendezvénnyel, érdekes kezdeményezéssel, felmérésekkel próbálják felhívni a városvezetés és a lakók figyelmét a kerékpáros közlekedés előnyeire. A Székelyudvarhely Közösségi Alapítvány (SZKA) Élhető Udvarhely című felhívására közvitát is tartottak a fenntartható közlekedésről, már akkor megfogalmazták: van mit tenni a városban ezen a téren, és a civil szférának kötelessége részt venni ebben a munkában, akár javaslatok megfogalmazásával, akár konkrét megvalósításokkal.
A Szekler Teker mozgalom Kerékpártámasz programja bevezetéseként közvélemény-kutatást végzett a Facebook közösségi portálon, udvarhelyi bringásokat kérdeztek arról, hogy hol lenne a legnagyobb szükség kerékpártámaszokra. A Kőkereszt teret nevezték meg a legtöbben. Itt található a könyvtár, a MÜTF Oktatási Központ, közelben a Törvényszék és több kedvelt kávézó. Első lépésként ide helyeztek el tegnap délben egy kerékpártámaszt. Simon Szilárd, a Szekler Teker mozgalom vezetője az ünnepélyes avatón ismertette a megvalósítás körülményeit. 3800 lej gyűlt össze az augusztus végi kerékpáros pikniken, amit a városi strandon tartottak. A résztvevőknek a szokásos strandbelépőt kellett kifizetniük, viszont az összeget a működtető, a polgármesteri hivatal támogatásként a szervezőknek adta. Számos magánszemély és cég is felajánlotta segítségét, így készülhetett el a látványában is figyelemfelkeltő támasz. Egyik oldala egy autót formáz, felirata egyértelművé is teszi hasznát: Egy autó helyén 10 bringa is elfér!
Egy hosszabb projekt első kézzelfogható eredménye ez – jelentette ki Simon Szilárd. A munkát folytatják, a megfogalmazott igényeket figyelembe véve egy év alatt 42-44 támaszt fognak kihelyezni.
Tikosi László, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatója további támogatásáról biztosította a civileket, hangsúlyozta, hogy minden olyan kezdeményezésben partnerek kívánnak lenni, ami az élhetőbb városról szól. A cél ugyanaz: minél kevesebb autó, minél több kerékpár közlekedjen biztonságosan a város útjain.
A kerékpártámasz avatására legalább 30 sportosabb udvarhelyi volt kíváncsi, akik mindjárt ki is próbálták az új létesítményt, majd egyszerre szólaltatták meg a biciklicsengőket.
Tegnap véget ért a Mobilitás Hete Székelyudvarhelyen, amelyet ezúttal is több civilszervezet, a polgármesteri hivatal, a helyi rendőrség és néhány tanintézmény együtt szervezett meg, fókuszba helyezve a környezettudatos közlekedés népszerűsítését. Az utolsó napon délelőtt legalább 60 napközisnek és óvodásnak tartottak bringatanodát a Városi Parkban, egész délelőtt 3 elektromos autó várta az érdeklődőket a Városháza előtt, a környezetkímélő járműveket ki is lehetett próbálni. Záróakkordként délután a szép időnek is köszönhetően rengetegen pattantak biciklire, kicsik és nagyok egyaránt, hogy kritikus tömegként végigkarikázzák a várost.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb