csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Kerékpárral a gyümölcs útján

Farcádból indul és tizenöt települést, valamint öt községet érint az Udvarhelyszéki Gyümölcsút, amely tulajdonképpen egy 83 kilométeres kerékpáros túraútvonal. Ismét aktuális: bringára fel!

A Szejkén tábla hirdeti kerékpáros útvonalat. A szokványostól távol Fotó: Nagyálmos Ildikó

A néhány évvel ezelőtt kijelölt és nemrégiben 83 km hosszúra bővített túraútvonalon piros C betű (a „cycle road”, azaz bicikliút nemzetközi jelölése), illetve aranysárga alma jelzi az utat, ugyanakkor számos információs és ismertető-irányjelző tábla segít a túrázónak a tájékozódásban. A napokban felújítottak néhány táblát, és folyamatban van továbbiak rendbetétele.
– Az volt a tervünk, hogy a szokványos útvonalaktól távolabb, erdei ösvényeken, réteken, szénaszállító útvonalakon haladjon az út, hogy a környéknek ezt az arcát is megismerjük, megismertessük. Feltérképeztük az említett falvak látványosságait, illetve a gyümölcsészethez köthető érdekességeket, hiedelmeket jelöltünk meg a táblákon, valamint feltüntettük azokat a helyeket is, amelyekről legendák szólnak. Jó gyümölcstermő vidékként fontos élelem-, jövedelem- és csereáruforrás volt hajdanán, napjainkban is felértékelődtek a helyi termények, tiszta élelmiszerek. Abban kíván szerepet vállalni az Udvarhelyszéki Gyümölcsút, hogy felhívja a figyelmet: itt az idő a változtatásra, meg kell őrizni a meglévő értékeinket, telepítsünk újból gyümölcsösöket is, éljünk és cselekedjünk tudatosan gondolkodva – tudtuk meg ifjú Bándi Ferenctől, a projekt ötletgazdájától.
Az érintett települések közé tartozik Székelypálfalva, Firtos­vár­alja, Énlaka, Firtosmartonos, Cse­hétfalva, Tordátfalva, Tarcsa­fal­va, Bencéd, Kecset, Farkas­laka, Szé­kelyszentlélek, Nyikó­ma­lom­fal­va, Sükő, Farcád és Lengyelfalva.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,233RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb