Kerekasztal-beszélgetés kulturális intézményekkel

Tapasztalatmegosztás

242

Virtuális kerekasztal-beszélgetésre hívta a csíkszeredai Magtár csapata a város kulturális intézményeinek vezetőit, hogy a nagyközönség is betekintést nyerhessen a járvány alatti és utáni életükbe. Az online előadáson, amelyet Bagaméri Noémi, televíziós szerkesztő moderált, főként a kialakult új szokásokról, nézőpontokról, hasznosságról és tanulságokról esett szó. Az intézményvezetők mindannyian egyetértettek abban, hogy nehéz időszakon vannak túl, de hála az alkalmazottaknak, együttesen sikerült átvészelni. A bizonytalanság még nem múlt el, hiszen számos megválaszolatlan kérdés van, de a Csíki Székely Múzeum, a Csíki Játékszín, a Megyei Kulturális Központ, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és a városi Kulturális Iroda csapata is pozitívan tekint a jövőbe.

A Magtár csapata igyekszik hasznos előadásokat szervezni                                                Fotó: László F. Csaba

A koronavírus okozta tilalom bevezetésekor nemcsak a kereskedelmi egységek, de a Csíkszeredában működő és tevékenykedő kultúrával foglalkozó intézmények is kénytelen voltak bezárni, abbahagyni a munkát. Az elmúlt két hónapban nehéz volt megtalálni azokat az eszközöket és platformokat, amelyek által ezek az intézmények tovább tudtak működni, hiszen a kultúra, a színház közvetlen kapcsolatot igényel az előadók és a közönség között.
András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója, művészeti vezetője elmondta: a karantén idején is igyekeztek tovább dolgozni, többé-kevésbé sikerült is a technológiának köszönhetően. Az előadásokat egyelőre nem engedélyezte a kormányzat, valószínűleg az ilyen jellegű rendezvények kapnak utolsóként zöld utat – fogalmazott a vezető.
– A táncosok filmen kapták meg a koreográfiákat, ezeket kellett megtanulják és visszaküldjék nekünk. Az irodai személyzet teljes erővel működött – tette hozzá. Mint mondta: a művészek jelenleg is kényszerszabadságon vannak, emellett filmeket is sikerült készíteni, házi feladatot adni az alkalmazottaknak. Az együttes online előadásai nagy nézettséggel zajlottak le, ezenkívül számos legényes, táncos, zenés kihívás kapott helyet az interneten.
– Érzek egy jelenlétet ebben a helyzetben is, rossz a bizonytalanság, de úgy gondolom, égve tartottuk az őrlángot együttesen, amely hasznos volt. Az a feladatunk, hogy minél jobban felkészüljünk az újraindulásra, s ennek a jó szervezés, jó időzítés a kulcsa – vélte az együttes igazgatója.

Innovatív időszak
Rugalmasan működött az on­line munka, sikerült virtuálisan is kreatívnak, innovatívnak lenni. Érdekes megoldások születtek, hiszen a Megyenapok így zajlottak le. Számos olyan anyagot tudtunk megosztani, amelyekre máskor nem volt alkalom, hely. Úgy vélem, a kulturális intézményeknek több figyelemre és elismerésre volna szükségük – mondta Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője. Hozzátette, hogy nagyméretű archív háttéranyag is segítségére volt a csapatnak, hiszen volt rá lehetőség és kereslet, hogy felhasználják ezeket.
Prigye Kinga, a csíkszeredai polgármesteri hivatal Kulturális irodájának vezetője elmondta: nem álltak meg a tevékenységek, megoldásokat kellett találni a hiányzó alkalmazottak pótlására, több idő maradt az adminisztratív dolgokra. Az iroda tevékenységében főként a kommunikáció fejlesztésére fektették a hangsúlyt, a nagyobb eseményekről sajnos le kellett mondani, ezek az operahét, könyvvásár.
– A nagyobb rendezvényeket áttettük őszre, de mindenképpen csendesebb, visszafogottabb évre kell számítani. Megváltozott a munka, az élet. A nyári események költségvetését átcsoportosítottuk, hiszen az önkormányzat úgy döntött, augusztus végéig nem ad helyet tömegrendezvényeknek – tette hozzá az irodavezető.

Vannak még megválaszolatlan kérdések
A Csíki Játékszín próbatermeiben jelenleg a pótlás időszakát élik, hiszen közös próbákra, alkotásra nem volt lehetősége a színháznak, tudtuk meg Kányádi Szilárd színházigazgatótól, aki hozzátette: az élő műfajban fontos a néző és az előadó közötti kapcsolat.
– Online formában ez nem tud működni. Arra viszont jó volt ez az időszak, hogy fenntartsuk valahogyan a kapcsolatot a közönséggel vagy annak egy részével. Az élőség elvesztésével a lényeg is eltűnik egy előadásból, ez egy ilyen műfaj – mondta Kányádi Szilárd. Hozzáfűzte, hogy nagy volt a bizonytalanság a karantén ideje alatt, nem tudták, hogyan és mire kell számítani. Jelenleg gőzerővel zajlanak a próbák, hiszen bőven akad bepótolnivaló.
– Azért jó volt megállni egy kicsit, élvezni a csendet, megpihenni. Most azonban újult erővel és energiával dolgozunk azon, hogy az újrainduláskor minden jól és hatékonyan működjön – mondta a Csíki Játékszín igazgatója.
– Sajnos nincs pozitívuma ennek az időszaknak, amelyet kiemelhetnék. A múzeumi alkalmazottak nagy része kényszerszabadságon volt, jelenleg sem vagyunk nyitva – kezdte gondolatait Gyarmati Zsolt, a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum vezetője. Hangsúlyozta annak nehézségét, hogy műtárgyakat kell megőrizni, karbantartani, ezt a munkások önkéntes alapon, szabadidejükben tették meg. A múzeum működésében is történt némi változás, hiszen számos, neves kiállítást kellett elhalasztani vagy törölni. Ez évben szeretnénk megrendezni a múzeum alapításának évforduló ünnepségét, amelyet remélhetőleg nem kell törölni, csak elnapolni.
Bármilyen kulturális munkáról is legyen szó, a vezetők bíznak abban, hogy hamarosan jobbra fordul a helyzet. Az együttes erőben, kitartásban látják a megoldást, és a továbbiakban is pozitívan, új tervekkel és ötletekkel készülnek a jövőben – értettek egyet a kerekasztal-beszélgetésen részt vevő intézményvezetők.

Fülöp Orsolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.