Kérdéses, mikor fejezhetik be a felújítást

57

Új közbeszerzési eljárást indít a megyei önkormányzat a csíkszeredai kórház belső munkálatainak elvégzésére – nyilatkozta lapunknak Barti Tihamér. A megyei tanács alelnöke jelezte, a kórház korszerűsítését az épület harmadik emeletén folytatja majd a beruházásra jelentkező új cég – arra vonatkozóan azonban, hogy konkrétan milyen munkálatok szükségesek még a sürgősségi kórház teljes felújításához, nem kaptunk választ.

Bonyolult szellőzőhálózat-elemek. Várni kell a munkaterület-bontással Fotó: László Róbert
Bonyolult szellőzőhálózat-elemek. Várni kell a munkaterület-bontással Fotó: László Róbert

Megyei önkormányzati finanszírozással 2011 novemberében kezdődött el a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház korszerűsítése, akkor a munkálatok ütemterve szerint két részben határozták meg a felújítás menetét: elsőként az egészségügyi intézményben működő osztályokat, kórtermeket újították fel, ezt követően kezdődött el a műtők és a C épületszárny átalakítása és bővítése.
Az önkormányzat korábbi nyi­latkozata szerint csak a bővítési munkálatok elkezdése után derült ki, hogy az épület tartószerkezete bizonyos mutatók szerint nem egyezik azokkal az adatokkal, amelyek az eredeti építészeti tervben szerepelnek, így annak megerősítése nélkül nem lehet új szintet húzni a C szárnyra. A munkálatok folytatásához 2013-ban két új közbeszerzési eljárást bonyolítottak le, az új épületszint időközben megépült, a beruházás azonban máig nem fejeződött be.
Legutóbb a kórház szellőztetőrendszerének beszerelésével dolgozott a kivitelezéssel megbízott cég, de a munkálatok elvégzésére a szerződésben meghatározott hatvan napot több mint két hónappal túllépte a kivitelező.
Mivel Hargita Megye Tanácsának márciusi tanácsülésén a testület úgy döntött, hogy az önkormányzat felbontja a szerződést a kórházi munkálatok kivitelezőjével, lapunk arról érdeklődött az intézmény vezetőségénél, hogy mikor folytatódik, illetve meddig tart még az egészségügyi intézmény felújítása, milyen munkálatok vannak függőben?
Barti Tihamér alelnöktől a következő választ kaptuk: „A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban folyamatban lévő munkálatok kapcsán két céggel van szerződése a megyei tanácsnak, egyik a szellőztetőrendszer munkálataira, a másik pedig belső munkálatok kivitelezésére, építkezésre vonatkozik. Utóbbival kapcsolatban azt a döntést hozta a megyei tanács soros ülésén, hogy felbontja a szerződését, mivel nem teljesítette a vállalt kötelezettségeit, és újra kiírják a közbeszerzést a munkálatokra. A ventilációs munkálatok kivitelezése során több előre nem látható akadályba ütköztek, ezért a beruházás kivitelezési időtartama meghosszabbodott, a második emeleten, az intenzív terápián, valamint a műtőknél kell még befejezzék a légcsatorna munkálatait. A felújításból még hátravannak munkálatok a harmadik emeleten. Hargita Megye Tanácsa a költségvetésből a kórház felújítására előirányzott 6,65 millió lejt. Jelenleg nincsenek anyagi problémák.”
Arra vonatkozóan tehát nincs hivatalos információnk, hogy milyen munkálatokkal folytatódik a sürgősségi kórház korszerűsítése, helyszíni szemlénk azonban azzal a feltételezéssel zárult, hogy továbbra is várat magára az új műtők beüzemelése, az épület kanalizálásának és villanyhálózatának felújítása, valamint az alagsor modernizálása.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek