2021, január 17, vasárnap.

Kérdéses a hó eltakarítása és a köztisztaság biztosítása

Továbbra is kérdéses az utcák, közterek hótól való megtisztítása és a köztisztaság biztosítása Gyergyószentmiklóson. A tegnapi rendkívüli tanácsülést – amelyen ebben a kérdésben is döntést kellett volna hozniuk a városatyáknak – inkább az indulatok egymásnak feszülése jellemezte. A két frakció – az RMDSZ és az MPP – mereven kitartott merőben ellentétes megoldása mellett, nem hangzott el olyan javaslat, amely mindkét félnek megfelelt volna. Ugyanakkor kérdésessé vált 24 hivatali alkalmazott munkaviszonya is.

Vitás tanácsülés. Nem sikerült dűlőre jutniuk Fotó: Jánossy Alíz
Vitás tanácsülés. Nem sikerült dűlőre jutniuk Fotó: Jánossy Alíz

A tegnapi tanácsülésen sem sikerült megállapodnia a gyergyószentmiklósi ta-
nács két frakciójának abban a kérdésben, hogy az utcákon, köztereken a hó eltakarítását és a köztisztaság biztosítását célzó közszolgáltatást kiszervezzék vagy önálló jogi személyiséggel rendelkező, de az önkormányzat hatáskörébe tartozó közszolgáltatásként működtessék.
Noha a vitatott kérdés az elmúlt hónapokban többször is terítékre került, az RMDSZ-es tanácsosok amellett kardoskodtak a tegnapi ülésen is, hogy a szolgáltatást meg kell tartani, nem adhatja ki az önkormányzat a hatásköréből.
– Törvényes keret van arra, hogy létrehozzunk egy önálló jogi státussal rendelkező közszolgáltatási egységet erre a célra, ami az önkormányzat kötelékében fejti ki tevékenységét – mondta Bajkó László RMDSZ-es tanácsos.
Kifejtette, nem találja helyesnek, hogy az önkormányzat gépeit, szakembereit csak úgy átadják egy idegen cégnek, frakciója nevében azt látná helyesnek, ha saját szakapparátusukkal, saját felszereléseikkel a lehető legolcsóbb díjért végeznék ezt a szolgáltatást. Ezt az álláspontot fejtette ki Nagy István jegyző is Nagyszeben példáját említve, ahol – mint mondta – több közszolgáltatás is működik önálló jogi státussal az önkormányzat kötelékében. A jegyző viszont azt is elmondta, mivel rövidesen beköszönt a tél, célszerűbb megoldásnak kínálkozik a szolgáltatás kiszervezése.
A szolgáltatás kiszervezését szorgalmazta a MPP-frakció is, amelynek érveit Nagy Zoltán alpolgármester fejtette ki.
– Egyetlen járható út a kiszervezés, mert másfél hónap múlva havazik – szögezte le az alpolgármester, azzal érvelve, hogy egyetlen szezonra kellene megtenni ezt, amíg rendeződik a Vitalissima önkormányzati cég sorsa, illetve a távhőszolgáltatás ügye is megoldódik.
Mint ismeretes, a Vitalissima Kft. önkormányzati tulajdonú cég hatáskörébe tartozott az utcákon, köztereken a hó eltakarítása és a köztisztaság biztosítása is, de mivel a prefektusi hivatal eljárást indított az ellen a határozat ellen, amelyik a cég működését szabályozta, az önkormányzatnak kellett átvennie ezt a szolgáltatást. Ez meg is történt, az utcák, közterek karbantartásával foglalkozó alkalmazottakat, illetve a városi kertészetben dolgozókat alkalmazta a polgármesteri hivatal záros határidőig, ez viszont október végén lejár. Ugyanakkor az E-Star távhőszolgáltató cég szerződésbontása és a városból való kivonulása kapcsán – amiről szintén nemrég számoltunk be – a téli fűtés biztosítása szintén az önkormányzat hatáskörébe kerül – erre törvény kötelezi az önkormányzatot. A határozat vitájakor felmerült az a kérdés is, hogy a polgármesteri hivatal tisztségjegyzéke mindössze 165 állást foglal magában, efölött nem alkalmazhatnak további dolgozókat. Ugyanitt merült fel az a kérdés is, hogy a távhőszolgáltatás folytonosságának biztosítása érdekében, alkalmazniuk kell a jelenleg az E-Starnál dolgozó személyzetet is. Ha kiszervezik az utcákon, köztereken a hó eltakarítását egy külső cégnek a téli idényre, akkor az ezzel foglalkozó személyzet munkahelyi gondja is megoldódna, illetve e személyek helyére felvehetnék a távhőszolgáltatásban dolgozókat. Ezt az álláspontot képviselte az ülésen jelen lévő több irodavezető is, elmondva, hogy mivel az idő is sürget, a közbeszerzés a szolgáltatás kiszervezésére 52 nap alatt lezajlik, ezzel szemben sokkal hosszadalmasabb annak a lehetőségnek a kijárása, miszerint a tisztségjegyzék keretének meghaladásával alkalmazzanak személyzetet ugyanerre a munkálatra.
A határozattervezet, amely az utcákon, köztereken a hó eltakarításának és a köztisztaság biztosításának kiszervezését célozta, végül nem kapta meg a szavazatok kétharmadát. Így kérdésessé vált annak a 24 személynek a munkahelye is, akik eddig végezték a szolgáltatást az önkormányzat hatáskörébe tartozó egység alkalmazottjaiként, és akiknek a munkaszerződése október végén megszűnik.

Jánossy Alíz

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb