Képzőművészeti galériákat avattak Gyergyóalfaluban

53

Példaértékű összefogásnak, és a kitartó munkának köszönhe­tően három galériája is van Gyergyóalfalunak – Márton Árpád festőművész állandó képtára, a Gyergyóalfalvi Képzőművészek Galériája és a Pincegaléria avatóünnepségét tegnap tartották a községben. Az eseményen több gyergyóalfalvi születésű, valamint innen származó képzőművész is részt vett, többek között az ő alkotásaikat is megtekinthették az érdeklődők. Elhangzott: a galériák a közösség hírét növelik a világban.

Képzőművészeti munkák a szülőfaluban. Alfalvi csoda Fotó: Kertész László
Képzőművészeti munkák a szülőfaluban. Alfalvi csoda Fotó: Kertész László

Pályázatnak köszönhetően sikerült felújítani a Gyer­gyóalfalu központjában található épületet, amely korábban lakóházként működött. A több hónapos külső és belső felújítást a helyi Sövér Elek Alapítvány koordinálta, képviselője megjegyezte: az önkormányzat és a közbirtokosság is segített a megvalósításban, majd az összefogás és a céltudatos munka fontosságára hívta fel a figyelmet, mondván a teljes közösség kivette belőle a részét.
A Sövér Elek Alapítvány székházaként is működő felújított épületben Márton Árpád festőművész állandó képtára mellett, a Gyergyóalfalvi Képzőművészek Galériáját és egy úgynevezett Pincegalériát is kialakítottak, sőt a könyvtár is ide költözik.
Szám szerint 32 képzőművésze van a községnek, amelyből húszan itt születtek, tizenketten pedig innen származnak. Az avatóünnepség a képzőművészek találkozója is volt egyben, kiknek alkotásaik már az új galéria falait díszítik.
A gyergyóalfalvi származású festőművész, Márton Árpád korábban 28 képet adományozott szülőfalujának – mint elhangzott, ez nagyban hozzájárult a galériák kialakításának sikeréhez.
Márton Árpád meghatódva emlékezett gyermekkorára, mondván, megfogadta, hogy soha nem hoz szégyent a szülőfalujára.
– Nem teljes a dolog, mert még élek, és van lehetőségem kiegészíteni – fogalmazott viccesen az alkotásaival kapcsolatban.
Az ünnepségen a községben született vagy innen származó számos tehetségre is felhívták a figyelmet, megjegyezve: a résztvevők értéket adnak a tárlatnak, azonban véleménye szerint annak is eljön az ideje, hogy a tárlat ad értéket annak, aki bekerül oda.
Nagy Miklós Kund művészettörténész menedéknek, a művészet hajlékának nevezte a felújított épületet, rámutatva: példaértékű megvalósításról beszélünk.
A rendezvény a XII. Hargitai Megyeinapok részét képezte. Az esemény ünnepi hangulatát a helyi egyházi kórus és a Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület citerazenekara emelte.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.