szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Képzőművészek éves seregszemléje

Periféria témakörben hirdette meg az idei Hargita Szalont a szervező Hargita Megyei Kulturális Központ. Az éves tárlatra idén 38 művész nevezett be közel 50 munkával Hargita megyéből, de nem csak. A kiállítás ma délután 6 órakor nyílik a csíkszeredai Megyeháza Galériában.

Márton Árpád, Botár László és Koszti István Miklós zsűrizés közben Fotó: Ádám Gyula

A Hargita megyei művészeti törekvésekről nyújt átfogó képet a ma délután nyíló Hargitai Szalon. A megyei tanács intézményeként működő Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében, a Cultura Nostra Egyesület és a Megyeháza Galéria társszervezésében, no meg Csíkszereda önkormányzata támogatásával létrejött művészeti esemény idei témája a Periféria. Botár László képzőművész, a Hargita Szalon éltetője elmondta, az idei téma a Periféria, a témaválasztást pedig így indokolta meg a művészekhez intézett felhívásában: „Adott esetben ha elhagyjuk komfortzónánkat, erőt vehet rajtunk az a nyugtalansági állapot amely a kitaszítottság érzetét kelheti bennünk. Hosszabb-rövidebb időre megtapasztalhatjuk a vélt vagy valós perifériára sodródás érzését. Hogyan éli meg ki-ki a kizárást a történésekből, az más-más érzést vált ki és másként tükröződik mindannyiunkban. A szociális, a földrajzi, az érzelmi vagy más világok peremén létezni mindig egyedi érzéseket válthat ki. Felháborodhatunk, elégedetlenkedhetünk, bölcs távolságból higgadtan ítélkezhetünk, vagy éppen rátalálunk kényelmesen optimálisnak tűnő életterünkre, ahol mentesek vagyunk a közélet manipulációitól, s ily módon akár megelégedettséggel tölthet el az intrikáktól távol eső központi forrongás fontosságtudattal teli szférájától való eltávolodás…”
Botár László emlékeztetett arra, hogy a szalon a megyei tárlatok hagyományát folytatja. Ezeket évente megszervezték a rendszerváltásig, utána Szatmári László kezdeményezésére és szervezésében élesztették újra a művészek Hargita megyei seregszemléjét. Később a szervezési munkát átvette a Hargita Megyei Kulturális Központ, a megyei tárlatból pedig Hargita Szalon lett.
– Az idei immár a hetedik a Hargitai Szalonok sorában, a szalonok szervezése azonban nem pusztán névváltoztatást jelentett, hanem nyitást is: immár nemcsak a Hargita megyében élő és alkotó művészek nevezhetnek be, hanem azok is, akik innen származtak el, akik kötődnek a megyéhez, vagy csak egyszerűen szimpatizálnak vele – fűzte hozzá Botár László.
Mint mondta, a nyitásnak köszönhetően idén többek között Pitești-ről, Budapesről, Szegedről, Bécsből is neveztek be művészek a helyiek mellett.
A Periféria téma 38 művészt ihletett meg, és közel 50 munkával nevezett be. A szervező szerint a témamegjelölés egyrészt serkenti, alkotásra sarkallja a művészeket, másrészt viszont visszatartó ereje van, aki nem érzi magáénak a megjelölt témát, távol marad. A szakmai zsűri – Botár László mellett Koszti István Miklós grafikus, festőművész és a székelyföldi művészek egyik doyenje, Márton Árpád festőművész – bírálta el a beérkezett alkotásokat, de szokás szerint most sem állítanak fel rangsort, a mai tárlatnyitón két szakmai díjat oszt ki.
A festészeti, grafikai munkákat, textilművészeti és vegyes technikával készült alkotásokat felvonultató tárlat – érdekes módon, idén senki nem nevezett be térplasztikával – ma délután 6 órakor nyílik és október 10-ig látogatható a csíkszeredai Megyeháza Galériában.

Sarány István

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb