Képzéssel ösztönzött elhelyezkedés

93

Hargita megyei munkanélkülieknek szervezett mezőgazdasági és agrárturisztikai tanfolyammal próbálja kisvállalkozások létrehozásra, a gazdálkodásban, valamint a vidékben rejlő lehetőségek felismerésére ösztönözni az állástalanokat egy országos projekt keretében a csíkszeredai Pro Agricultura Alapítvány. A felnőttképzési program első kedvezményezettjei a napokban adtak számot tudásokról. Terveiket, elképzeléseiket lapunkkal is megosztották.

Vizsgamunkaként készített vendégváró ételek a csíkszeredai tanfolyam zárómozzanatán. Vidéki lehetőségek az állástalanoknak
Vizsgamunkaként készített vendégváró ételek a csíkszeredai tanfolyam zárómozzanatán. Vidéki lehetőségek az állástalanoknak

Záróvizsgaként házi kenyerekkel, szörpökkel, mézzel, gyógynövény-készítményekkel, ízlésesen tálalt ételekkel bizonyították az utóbbi két hónap alatt a mezőgazdaság és vendéglátás, gasztronómia, agrárturizmus terén szerzett új ismereteiket pénteken Csíkszeredában azok a Hargita megyei munkanélküliek, akik részt vettek a csíkszeredai Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány, a konstancai Hand­made Romania Egyesület és a bukaresti Közösségi Gondoskodás Alapítvány közös szervezésű ingyenes szaktanfolyamán.
Az elméleti és gyakorlati vizsgával zárult felnőttoktatási programban a Hargita megyéből jelentkezett 28-ból végül 26 munkanélküli vett részt: ketten azért mondták vissza a részvételt, mert időközben sikerült elhelyezkedniük – mondta el lapunk érdeklődésére Máthé Emma, a Pro Agricultura Alapítvány felnőttoktatásért felelős munkatársa. Ám a búsulásra azoknak sem maradt oka, akik a főként agráriumra – növénytermesztésre, állattenyésztésre – és a vidéki vendégfogadásra fókuszáló képzés több hónapos időszaka alatt sem találtak munkát: a tanfolyam révén számos olyan ötlettel, kezdeményezési lehetőséggel gazdagodtak, amelyeknek megvalósítására – némi tőkével és persze bátorsággal – saját önálló vállalkozást alapíthatnak.

A gyógynövény is lehetőség
A tanfolyam részt vett állástalanok közül Tőkés Melinda a gyógynövénytermesztésben lát kibontakozási lehetőséget, igaz, nem titkolta: a gyógyhatású fűszer- és teanövények – többek közt a kakukkfű vagy akár a máriatövis – termesztésével, illóola­jok készítésével hobbiszinten, a család szükségletére korábban is foglalkozott. A tanfolyamon szerzett ismeretek alapján a gyógynövénytermesztésre, szárításra, csomagolásra azonban már fő bevételi forrásként is egyre komolyabban gondol. Kiderült, már a tevékenységre alkalmas terület is megvan: a gyógynövénytermesztésre a Csíkszereda határában levő egyhektáros parcellájukat szánja.
„Kedvet kaptam rá, hogy komolyabban is kipróbáljam. Mások is foglalkoznak gyógynövénytermesztéssel és jó ötletnek tartom” – hangsúlyozta lapunknak a tanfolyamon részt vett csíkszeredai hölgy.

Táborozás és önfenntartás
A megyeszékhelyre hosszas külföldi tartózkodás után visszatért Miklós Zsuzsanna a képzés nyomán saját turisztikai vállalkozás elindítását fontolgatja, ám vendégeit rendhagyó szolgáltatásként olyan székelyföldi kis családi gazdaságokba kalauzolná el, ahol a népi – Európa fejlettebb országaiban már kiveszett vagy elfeledett – hagyományos gazdálkodási módszereket, ökotermelési és élelmiszer-feldolgozási eljárásokat újra gyakorolhatnák, megtanulhatnák.
„A külföldi vendégek gyakorlatilag a helyi önfenntartó kisgazdaságoktól tanulnának. Ezzel úgy gondolom, kis családi gazdaságokat is pluszbevételhez lehetne juttatni. Az elképzeléseimben megerősítettek és bátorítottak a képzés vezetői is” – tette hozzá Zsuzsanna. Megjegyezte: a célra bejegyzésre kerülő kft. tevékenységét ezen felül gyermektáborok szervezésével is kiegészítené.
A táborszervezéshez ugyanakkor több, az alapítvány agrárturisztikai felnőttképzésén részt vett hallgató is kedvet kapott. A lapunknak nyilatkozók közül Laczkó Edit, háromgyermekes családanyaként a mozgáskultúrát, az egészséges életmódot és a gasztronómiát hirdető tábor megnyitására, míg Mátyás László matematika szakos pedagógusként Vacsárcsiban időszakos nyári vagy akár az év bármely időszakában látogatható, hétvégi matematikatáborok szervezésére készül.

Követhető példákat mutattak
Máthé Emma elmondta, a felnőttképzési program során elsősorban a hagyományos gazdálkodással, vendéglátással, felszolgálással, étkeztetéssel kapcsolatos tudnivalók átadására koncentráltak, de fontosnak tartották, hogy a jelentkezők a vállalkozói ismeretekre is szert tegyenek, illetve a marketing és munkaszervezési alapfogalmak mellett a pályázati lehetőségekkel is megismerkedjenek. Hozzátette: a munkanélküliek ösztönzését, vállalkozói kedvét a térségben ismert és működő farmok, panziók, családi gazdaságok bemutatásával is növelni kívánták: így például a gyógynövénytermesztést csíkkarcfalván Macalik Ernő kertjében, az állattenyésztési munkát Jenőfalván, Antal Vidor családi gazdaságában, míg az asztalterítés, felszolgálás, vendéglátás apró részleteinek elsajátítását a csíkszeredai Várdomb Panzióban gyakorolhatták.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek