Képzések az erős egyházközségért

Plébániai munkatársakat várnak

54

A Pro Educatione Egyesület – Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat plébániai munkatársak számára szervez képzéseket idén novembertől 2019 áprilisáig. A több hálózati tagszervezet összefogásából létrejövő programsorozat nyitott bárki számára, civil szervezetek jelentkezését is elfogadják.

A Pro Educatione Egyesület – Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat tagszervezeteivel együtt indít képzéseket, többnyire gazdasági és menedzsment témában, plébániai munkatársak számára. A különböző helyszíneken és időpontokban zajló programok nem kizáró jellegűek, így bárki, aki fejleszteni szeretné gazdasági kompetenciáit, jelentkezhet az adott szervezőnél.
Péter Boglárka projektmenedzser lapunk érdeklődésére elmondta: tavaly már szerveztek hasonló jellegű képzéseket, de most először tematikus a program.
– Több éve felmerült a plébániai munkatársak képzésének gondolata. Tudni kell azt, hogy ezek az emberek gyakran önkéntesek, elhivatottak, és szeretnék fejleszteni a tudásukat – közölte a projektmenedzser, megjegyezve: hat képzésre jelentkezhetnek az érdekeltek.
Már elkezdődött az első, Hivatásunk és szolgálataink anyagi kihívásai című ötmodulos fejlesztés, amelyhez még lehet csatlakozni. Ezt a képzést főként plébániai munkatársaknak, női csoportok vezetőinek, pasztorális asszisztenseknek, hitoktatóknak és programszervezőknek ajánlják.
– A november 12-én elindult program moduljai nem zárják ki egymást, ezért a következő alkalmakhoz is lehet csatlakozni. A Jakab Antal Tanulmányi Házban 2019 februárjáig várják az érdeklődőket – szögezte le a projektmenedzser.
Az ificsoportok számára szervezett gazdasági képzés november 8-án kezdődött el ugyancsak Csíksomlyón. A résztvevők a pénzügyi fegyelem, a marketing és a pályázatírás fortélyait sajátíthatták el. A jelentkezés ebben az esetben is nyitott.
A programsorozat azonban nemcsak az adminisztrátorokhoz, egyháztanácsosokhoz és csoportvezetőkhöz szól, hanem a sekrestyésekhez, és a harangozókhoz is. Az Erőforrásaink elnevezésű képzés során például a lelki, spirituális és a szakmai, gyakorlati témák összekapcsolódnak.
– A Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorális Bizottságának programja az irodai alkalmazottakat érintő aktuális kérdéseket is boncolgatja, de a sekrestyéseket, és a harangozókat is megszólítja. Mindenkinek kell a szakmai és a közösségi, lelki megerősítés is – mutatott rá Péter Boglárka, megjegyezve: a lelki beszélgetések mellett a virágkötészet is szerves részét képezi a programnak.
A képzésen – Marosvásárhely és Kolozsvár mellett – Gyer­gyó­szentmiklóson lehet részt venni 2019. március 9-én. Továbbá a Caritas Szociális Ágazata és a Háló Egyesület közös programot hirdet december 9-én. A Gazdálkodj okosan! – idővel, pénzzel, önmagaddal elnevezésű projekt résztvevői betekintést nyernek az erőforrás-menedzsmentbe. A Legyetek bölcs pénzváltók című képzésen részt vevők elméleti és gyakorlati felkészítést kapnak a lelki napok, műhelymunkák önálló lebonyolítására. A program helyszíne Csíkszentdomokos és 2019 januárjában és áprilisában lehet részt venni benne.
A Pénzkezelés a Szentírás tanítása szerint című kurzus a plébániai alkalmazottak továbbképzését foglalja magában a székelyudvarhelyi és az alcsíki és felcsíki főesperesi kerületekben. Várják a lelkipásztorokat, sekrestyéseket, harangozókat, irodai alkalmazottakat és önkéntes munkatársakat 2019. február 23-án Székelyudvarhelyen, és 2019.március 16-án Csíksomlyón.
Jelentkezés, és bővebb információk a Pro Educatione Egyesület Facebook-oldalán, illetve a www.proeducatione.ro honlapon érhetők el.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek