Képzés óvónőknek

Kompetenciafejlesztés népi ha­gyományok által címmel kez­dő­dött tegnap továbbképzés Csík­sze­redában, az Apáczai Cse­re János Pedagógusok Házában. Az óvo­dapedagógusoknak szánt több­napos képzést a magyar kormány Kárpát-meden­cei Óvo­da­fej­lesztési Prog­ramjának keretében bonyolította le a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége több erdélyi városban.

Ismereteiket gyarapítják az óvodapedagógusok. Bővülő program Fotó: Turcza Hunor

Tegnap reggel a rövid hivatalos megnyitót követően kezdődtek el a Kompetenciafejlesztés népi hagyományok által című képzés szakmai előadásai, amelyeket a későbbiekben gyakorlati foglalkozás követ a kézművesség, a népi gyermekjátékok és a néptáncoktatás terén.
A megnyitón Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke kifejtette, a szövetség számára fontos, hogy a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program második szakaszában, az ingatlan-beruházások és -fejlesztések mellett hangsúlyos szerepet kap az óvodapedagógusok képzése, módszertani kiadványok készítése, konferenciák, kerekasztal-beszélgetések szervezése.
– Országos szinten nagy az érdeklődés az óvodafejlesztési program iránt, a csíkszeredai szakmai képzéssel párhuzamosan Székelyudvarhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon is 44 órás, 11 kreditpontot biztosító képzések vannak. Örömmel vettük tehát a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának felkérését, hogy vállaljuk a Kárpát-medencei program erdélyi lebonyolítását, összesen több mint 5,2 milliárd forint érkezik a térségbe, ebből 450 milliót fordíthatunk szakmai képzésre – mondta az elnök.
Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa részéről Soós Zoltán konzul köszöntötte a képzés résztvevőit, hangsúlyozva, hogy a külhoni közösségek támogatása kiemelten fontos a magyar kormány számára, a témában készített kutatások és felmérések pedig azt mutatják, hogy azok a magyar ajkú gyermekek, akik nem magyar nyelvű oktatásban kezdik el tanulmányaikat, később könnyebben választják a román oktatás kínálta lehetőségeket, hosszú távon pedig ez többnyire vegyes házassághoz vezet.
– Az óvodafejlesztési program a magyar kisebbségi közösségeket támogatja, vissza akarjuk fordítani a népességcsökkenést, egy jól működő óvodai hálózat kialakításában vagyunk partnerek, amely reméljük, hogy gyermekvállalásra ösztönzi a párokat – szólalt fel a megnyitóm Soós Zoltán konzul.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb