Képesség helyett a külföldi ajánlatok döntenek

Szakmaválasztás

198

Lezárult a Gyulafehérvári Caritas három külföldi partnerével együtt indított Fedezd fel a világodat! elnevezésű Erasmus+ projekt. A tavaly indított program főként a fiatalok itthon maradását célozta meg. A szervezők levonták a – helyenként nem túl rózsás – következtetéseket, és ígérik: lesz folytatás.

Sajátos kutatást végeztek. Nem jellemző a vállalkozói szellem

Mint arról korábban beszámoltunk, a németországi Jugend­bil­dungsstätte Wald­münchen ifjúsági képzési központ, az oktatási célokat szolgáló osztrák Radio B138, valamint a szintén ausztriai SPES GmbH felnőttképzési intézmény megkeresésére vette fel a kapcsolatot – a helyi ifjúsági egyesületek központjaival – a Gyulafehérvári Caritas.
Az együttműködésnek köszönhetően gyergyói, udvarhelyi és csíki fiatalokat szólítottak meg, akik műhelymunka keretében beszélhettek saját régiójuk kapcsán munkavállalásról, identitásról, környezetről és gazdaságról. A válaszokat a külföldi partnerek dolgozták fel, és hasonlították össze az ottani fiatalok véleményeivel, amelynek köszönhetően specifikus képzést sikerült kidolgozniuk.
László Katalin, a Gyulafehérvári Caritas önkéntes programjának vezetője lapunk megkeresésére kiemelte: pozitív tapasztalatként zárult a Fedezd fel a világodat! Erasmus+ projekt, amely a vállalkozó szellem erősítése mellett a tudatosságra épült.
– Nagyon örülök, hogy sikerült megvalósítani ezt a nemzetközi együttműködést, hiszen ennek köszönhetően olyan programot dolgoztunk ki, amelyet iskolákban is használhatnak majd. A harmincórás képzést a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Technikai Kollégium húsz diákján teszteltük három tréner segítségével – közölte László Katalin, megjegyezve, hogy a fiatalok sikeres kisvállalkozásokat ismerhettek meg, terepen fedezhették fel az adott térség adottságait, és a visszajelzések alapján egyértelmű, hogy lesz folytatása a kezdeményezésnek.
– Térségünkre nem jellemző a vállalkozói szellem kialakulása. Ennek több oka is van, de szembetűnő az a tény, hogy sokan nem a képességeiknek megfelelően választanak szakmát, hanem a külföldi cégek ajánlatait figyelve. Szerettük volna a régiónkkal való azonosulást megerősíteni, az itthon maradást elősegíteni, és a fiatal generáció kezdeményező képességét megszilárdítani – fogalmazott az önkéntes program vezetője. Mint megtudtuk: hamarosan letölthető lesz a környezettudatosságra is nagy hangsúlyt fektető program.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek