Kényszerjelöltek

55

Annak ellenére, hogy bizonyos, a közösségi oldalakon is közzétett közlemények arra engedtek következtetni, hogy André Mihály csíkszentmihályi és Fábián László csíkszentsimoni független polgármesterjelöltek visszavonták jelöltségüket, a Megyei Választási Bizottságtól megtudtuk: bár valóban szerették volna visszavonni jelöltségüket, ez nem történhetett meg, mert május 4-én véglegessé váltak a jelölések a közelgő helyhatósági választásokra.

Valóban eszközöltek módosításokat a jelöltlistákban az utóbbi napokban, de csak egy olyan személy esetében, aki nemcsak hogy két listán (a megyei és a helyi önkormányzati listán), hanem két különböző párt színeiben is jelöltette magát – tájékoztatott Lőrincz Romeo, a Hargita Megyei Választási Bizottság elnöke. – A szóban forgó jelöltet, a törvény előírása szerint mindkét helyről törölni kellett.
Lőrincz Romeo ugyanakkor elmondta, hogy két csíkszentmihályi jelölt – a polgármesteri helyért függetlenként induló André Mihály, valamint a tanácsosi helyért szintén függetlenként megméretkező Szőcs Imre – esetében egyszerű volt a helyzet: valóban vissza akarták vonni jelölésüket, de kérésüket, a törvényes előírásoknak megfelelően, a helyi választási bizottság visszautasította.
Datki Attila tusnádi független tanácsosjelölt és Fábián László csíkszentsimoni független polgármesterjelölt esetében viszont bonyolultabb helyzet alakult ki: a helyi választási bizottságok ugyanis elfogadták a május 4-e után iktatott visszalépésüket és módosították a listákat, újraszámozták a jelölteket, viszont a Megyei Választási Bizottság május 9-én, a 2016/359-es határozatával visszautasította a listák módosítását.
– Ezek a listák véglegesek maradtak – hangsúlyozta Lőrincz Romeo. – Május 4-e után a jelölést visszavonni nem lehet. Tehát a nevezettek továbbra is jelöltek és rajta lesznek a szavazólapokon. Megjegyzem azt is, hogy a Megyei Választási Bizottság csak a Datki és a Fábián esetével foglalkozott, azért, mert a helyiek elfogadták a visszalépésüket, holott tulajdonképpen nem tehették meg azt.
André Mihályt és Fábián Lászlót is megkérdeztük arról, miért inogtak meg azon elhatározásukban, hogy induljanak a polgármesteri székért. Fábián László elmondta, egészségügyi okok késztették arra, hogy visszavonja jelölését. André Mihály formai okokból próbált visszavonulni:
– Mi, függetlenként indulók nem tudtuk, hogy május 6-án éjfélig ki kellett volna jelölnünk a pénzügyi megbízottunkat és számlát kellett volna nyitnunk – mondta a jelölt. – Mivel végül pénzügyi megbízott nélkül maradtunk Szőcs Imre tanácsos-jelölttel együtt, ha kampányolnánk, az akár 15 ezer lejes büntetéssel is járhatna. Így viszont patthelyzet alakult ki, mert hiába választanak meg legalább tanácsosnak – mert független tanácsosnak is jelöltettem magam –, a törvény értelmében, megbízott hiányában, nem igazolhatják majd a mandátumomat, tehát így se, úgy se juthatok be a testületbe és polgármester sem lehetek. Ezért akartam visszavonni a jelöltséget, de már visszavonni sem lehetett… – jegyezte meg.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.