2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Kelj fel, és járj!: Helyben és ingyen elérhető a Pető-módszer

Sokak számára jelent óriási segít­séget, hogy egy korszerű terápiás módszer „házhoz jön”. A világhírű Pető-módszerrel harmadik éve kezelnek helyben, Székelyföldön központi idegrendszeri sérülésekben szenvedő felnőtteket, gyere­keket a magyarországi szak­em­berek, sőt konduktorok – spe­ci­ális fejlesztők – képzését is felvállalta a Pető Intézet.

Eredményes volt az év. Túri Ibolya, Csuka Pál és a helyi szervező, Sarkadi Zoltán

Harmadik éve gyógyítanak helyben a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának szakemberei megyénkben. Székelyudvarhelyen a Baptista Egyház ad helyet az évente 4 alkalommal történő, 2-3 hetes intenzív fejlesztő időszakoknak, többek között azért, mert az épület elég nagy, nem utolsósorban pedig teljesen akadálymentesített. Itt számolt be a múlt hét végén az idei esztendő tevékenységéről dr. Csuka Pál, a Pető Intézet külkapcsolato­kért felelős igazgatója és dr. Túri Ibolya tudományos dékánhelyettes. A határon túli programot összességében a magyar kormány, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Székelyudvarhelyen pedig a polgármesteri hivatal is támogatja.

Apró lépések, nagy eredmények
Ebben az évben az anyaországi konduktorok 51 felnőttet és 20 gyermeket kezeltek Székelyudvarhelyen. A legkisebb „páciens” féléves, míg a legidősebb 87 éves volt. A felnőttek között sok sclerosis multiplex, stroke, illetve Parkinson-kórban szenvedő beteg volt, vagy különböző koponyasérülések után kialakult akadályozott állapotú személy. A gyerekek zöme valamilyen központi idegrendszeri fejlődési zavar, sérülés miatt szorul kezelésre. A teljesen ingyenes fejlesztések csoportosan zajlanak, a gyerekek esetében a szülő jelenlétében, akiket megtanítanak a gyakorlatokra, hogy otthon is alkalmazhassák a minél gyorsabb változás érdekében. Van, akinél az a cél, hogy önállóan megtanuljon járni, más esetben pedig az, hogy felüljön, és önállóan képes legyen táplálkozni – fogalmazott Csuka Pál, amikor az eredményekről kérdeztük. A szakszerű kezelés szép eredményeket hoz – összegzett a szakember.

Lesznek saját konduktoraink
A rehabilitációs programmal párhuzamosan helyi szakemberek képzését is elindította a Pető Intézet az illyefalvi KIDA Központban. Jövőben végez az első évfolyam, így már helyben is lesznek olyan szakembereink, akik segíthetnek a mozgásukban akadályozott személyeknek, és mivel helyben vannak, megvalósulhat az integrált fejlesztés. A nyolc végzős hallgató ezen a héten például Székelyudvarhelyen lesz szakmai gyakorlaton, hiszen most fogadják ebben az évben utoljára a gyerekeket. A Pető Intézet szakemberei remélik, hogy jövő évben is hasonló körülmények között zajlik a székelyudvarhelyi rehabilitációs program. – Rajtunk nem fog múlni – jelezte dr. Csuka Pál.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb