Kelet-európai járgányok seregszemléje

70

Fél évszázados autók, velük egy idős vagy akár jóval fiatalabb tulajdonosaik adnak találkozót egymásnak a hétvégén, Ivóban. Idén már tizenegyedik alkalommal rendezik meg a kelet-európai autók találkozóját, amely néhány újdonságot is tartalmaz az eddigi eseményekhez képest. Várják azokat, akiktől nem áll távol az a bizonyos kelet-európai életérzés.

Autós nosztalgia Ivóban. Díjazzák a legszebb veterán járgányt is
Autós nosztalgia Ivóban. Díjazzák a legszebb veterán járgányt is

Trabant-találkozóként indult több mint egy évtizede a Székelyudvarhelyi Trabant Klub rendezvénye, aztán befogadták a Wartburgokat, később pedig minden, Kelet-Európában gyártott autót, Barkast, Skodát, Ladát, Daciát is. Az idén június 30.–július 3. között szervezik meg a már hagyományosnak tekinthető veteránautó-mustrát, Ivóban, a Turul panziónál lesz a főhadiszállás.
– Csütörtökön és pénteken szabad tevékenység zajlik, fogadjuk az érkezőket, szombat dél­előttre tervezzük a szokásos nagy felvonulást. Aznap beautózunk Székelyudvarhelyre, majd vissza Ivóba – részletezte a programot Bordás Imre főszervező, a Székelyudvarhelyi Trabant Klub elnöke.
Érdekesség, hogy a városi program része lesz a múzeum új székhelyének meglátogatása is, hiszen a felvonulás végállomása a közeli, bevásárlóközpontok által fenntartott parkoló lesz, tehát a már lassan múzeumi értékkel bíró járművek tulajdonosai a Haáz Rezső Múzeum kiállításait könnyűszerrel megtekinthetik.
Visszatérve Ivóba, vetélkedőkkel folytatódik a nap.
– Díjazzuk a legszebb, a legcsúnyább autó tulajdonosát, illetve azt is, aki a legmesszebbről érkezik. Újdonságként találtuk ki, hogy jutalmat kap az is, aki autójához illően, azaz korhűen öltözik fel – mondta Tókos Tamás szervező.
Kerékcsere-vetélkedő és főzőverseny is szerepel a programban, a benevezőknek gulyást kell majd készíteniük.
Megtudtuk, hogy már 76-an feliratkoztak az esemény honlapján, ebből kiindulva – akárcsak tavaly – idén is közel 100 autóra számítanak. Egyébként az országban ez az egyik legnagyobb ilyen jellegű találkozó. Sokan érkeznek Magyarországról, még többen az országból, majdnem minden megyéből, Bukarestből is várnak résztvevőket – közölték a szervezők.
Bordás Imre, aki maga is három üzemképes régi Trabant tulajdonosa, elmondta, általában Trabantból van a legtöbb a találkozókon. Az idén is lesz 1963-ból származó keletnémet jármű, és külön látványosságnak számít majd az egykor a hadseregnek, illetve a határőrségnek gyártott kabrió Trabant. Bordás hozzátette, hogy a találkozó résztvevői inkább a fiatalabbak, a 30–40-esek korosztályából kerülnek ki, akik inkább hobbiból tartanak veterán autókat, akiket lenyűgöz az egykori kelet-európai blokkban gyártott járművek egyszerűsége.
– Van olyan visszajáró vendége is a találkozónak, akinek 6-8 ilyen autója van – jegyezte meg a főszervező.
A XI. Erdélyi Kelet-európai Autók Találkozójának helyszínén sátorozási lehetőséget is biztosítanak a résztvevőknek, további információkat a classiccarclub.ro/trabant oldalon találnak az érdeklődők.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.