Kelendők a vidékfejlesztési pénzek

81

Negyven szerződéskötésig eljutott pályázaton keresztül összesen 32,5 millió eurónyi uniós farm- és vidékfejlesztési támogatást hívtak le idén a Hargita megyei pályázók, ám kicsivel nagyobb odafigyeléssel a benyújtott 210-ből a nyertes pályázatok száma a többszörösére, a lehívott pénzösszeg pedig akár a duplájára is nőhetett volna – mutatott rá tegnap Ioan Hîrb, a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség Hargita megyei igazgatója.

Sajtótájékoztatón ismertették az idei pályázati eredményeket. Jobb is lehetett volna

Országos szinten 1,55 milliárd eurós rekordösszeget, azaz a mezőgazdasági minisztérium által megjelölt 1,4 milliárd eurós célértékhez képest 10 százalékkal nagyobb uniós mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatást fizetett ki idén az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) intézkedéseire pályázó gazdálkodóknak és önkormányzatoknak a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR). A másfél milliárdból ráadásul több mint 1 milliárd euró beruházási támogatás volt – számolt be tegnapi csíkszeredai sajtótájékoztatóján Ioan Hîrb, az AFIR Hargita megyei kirendeltségének igazgatója.

32,5 millió euró érkezett Hargita megyébe
A szakember elmondta, az uniós vidékfejlesztési forrásokért vívott versengésben a Hargita megyei pályázók több mint 32 millió euró – egészen pontosan 32.584.949 euró – lehívásával jeleskedtek: 2017-ben ez az összeg 40 szerződéskötésig eljutott beruházási projektet takar, abból a 210 pályázatból, amit a különböző országos, illetve LEADER-kiírásokra a Hargita megyei magán- és közintézményi pályázók összesen 76 millió euró értékben benyújtottak. Jelezte, a 2017-ben benyújtott és támogatásra kiválasztott 51 Hargita megyei pályázatból 11 esetében még nem írták alá a finanszírozási szerződést: ezek között egy olyan farmfejlesztési beruházási projekt szerződéskötésére is várnak, amelynek az értéke meghaladja a másfél millió eurót.
A vidékfejlesztési projektek közül a legnagyobb támogatási tételeket persze az önkormányzatok, illetve az önkormányzati társulások pályázatai nyerték: Hargita megyéből idén a különböző útépítési, aszfaltozási, csatorna- és ivóvízhálózat-kiépítési munkálatokra, illetve a szociális és oktatási létesítmények felújítására benyújtott projektjeik révén az önkormányzatok összesen 28,6 millió euró vissza nem térítendő uniós támogatásban részesültek. A legfrissebb, december 5-i kiértékelők alapján a Vidékfejlesztési Program 7.2-es intézkedésén 5 Hargita megyei község pályázata nyert: a támogatásból Csíkcsicsóban, Lövétén, Fenyéden és Csíkszendomokoson új óvodákat, míg Csíkdánfalván a helyi szakiskolához kötődően egy új tangazdaságot létesítenek – újságolta tegnap az AFIR megyei igazgatója.

Jövőre elfogyhatnak a pénzek
Ioan Hîrb egyébként az elutasított farmfejlesztési pályázatokra is kitért, rámutatva: a benyújtott projektekből gyakran figyelmetlenség vagy az időhiányból fakadó kapkodás miatt olyan alapvető dokumentumok hiányoztak, amikre viszont – a hatályban levő elbírálási rendszabály alapján – az intézmény szakemberei a pályázatok készítőitől nem kérhettek pótlást, kiegészítést. Az AFIR Hargita megyei vezetője úgy gondolja, jövőre ismét nagy harc várható a pályázati támogatásokért: 2018-ban ugyanis a szaktárca az aktuális vidékfejlesztési programon belül a felhasználatlan uniós forrásokat valamennyi intézkedésen megpályázhatóvá teszi. A szakember megítélése szerint ez nagyvalószínűséggel azt jelenti, hogy 2019-re nem igazán maradnak szabad pénzösszegek.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek