Kelemen: még nincs minden veszve

MOGYE–Petru Maior

85

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint van még esély a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, valamint a román tannyelvű Petru Maior Egyetem egyesülésének megakadályozására. A pártelnök szerint az első lépés, hogy a MOGYE oktatói és diákjai, akiknek van perbeli minőségük, az egyetem szenátusának döntését a közigazgatási bíróságon megtámadják. Az RMDSZ ebben támogatja őket.

Nyilatkozatában, melyet a Marosvásárhelyi Rádiónak adott tegnap, a szövetség elnöke rámutatott: jogászok segítségével utánanéztek, hogy a közigazgatási bíróságon megtámadhatják-e a MOGYE szenátusának döntését. Az RMDSZ azért nem tudja ezt meglépni, mert nincs perbeli minősége – fejtette ki. A Szövetség a szaktárcánál is próbálkozott, amely az egyetemi autonómia elvére hivatkozva azt mondta, hogy a Petru Maior bekebelezése a két fél dolga, amelybe nem tudnak beleszólni. Kelemen Hunor visszautasítja ezt az érvelést, hiszen a törvényeknek mégiscsak az egyetemi autonómia felett kell állniuk, nem elfogadható, hogy az egyetemi autonómia az oktatási törvényt és az Alkotmányt felülírja – nyomatékosított.
„Gőgös, arrogáns, és minden tiszteletet nélkülöző álláspont, ahogyan a rektor és a szenátus ezt az egészet végigverte. Nem értünk vele egyet” – utalt a MOGYE szenátusának szerdai döntésére Kelemen Hunor. Nagy butaságnak és nagy csapásnak nevezte az abszorpciót, kifogásolja azt a szándékot, miszerint egy nagy múltú orvos- és gyógyszerképzést egy kétes múltú, gyenge műszaki egyetemmel összekavarjanak, csak azért, hogy az ingatlan vagyonát megszerezzék, gyengítsék az egyetem multikulturális jellegét.
„A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemből lassan egy kis, vidéki poros egyetemet formál Leonard Azamfirei. Mintha az lenne az érdeke, hogy a magyar jelleget felszámolja” – fogalmazott Kelemen Hunor.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek