Kelemen Hunor: Ne romboljuk le azt, amit közösen felépítettünk!

A képviselőház elutasította a tervezetet - Ponta "kreténség"-nek nevezte az Erdély eladására vonatkozó félelmeket

195

Az általunk benyújtott közigazgatási törvénykönyv tervezetének vitáján ma arra kértem parlamenti kollégáimat, hogy ne romboljuk le a bizalmat – legalábbis azt, ami még megmaradt belőle – hangsúlyozta a képviselőházplénuma előtti felszólalásában Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Ezzel szemben a PSD az javasolja, hogy a törvényhozásba ne lehessen beterjeszteni az ország nemzetállam jellegét érintő törvénykezdeményezést.

Kelemen Hunor a képviselőház plénuma előtt Fotó: Facebook/Kelemen Hunor

A még fellelhető kölcsönös bizalom megtartására szólította fel parlamenti kollégáit Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke a képviselőház szerdai plenáris ülésén. Az alsóház tegnap vitatta meg a magyar érdekvédelmi és közképviseleti szervezet által benyújtott közigazgatási törvénykönyv tervezetét. Korábban kedvezőtlenül véleményezte kedden a képviselőház jogi, pénzügyi, közigazgatási, és munkaügyi szakbizottsága.

– Az általunk benyújtott közigazgatási törvénykönyv tervezetének vitáján ma arra kértem parlamenti kollégáimat, hogy ne romboljuk le a bizalmat – legalábbis azt, ami még megmaradt belőle – mondta a plénum előtt Kelemen Hunor. – Ne romboljuk le azt a hitet, hogy lehet értelmes párbeszédet folytatni a parlamentben, hogy van értelmes párbeszéd etnikumok között, hogy mindenki saját kultúráját és nyelvét megőrizve egy jobb jövőt építhet.

Az RMDSZ elnöke nyomatékosította:

– Ne romboljuk le azt, amit közösen felépítettünk!

Mint mondta, két hete heves versengés folyik, amelynek tétje, hogy „ki tud parádésabb érveket bemutatni a magyarok és a magyar nyelv jelentette veszélyről Romániára és a románokra nézve”.

Az eseményeket felidézve kiemelte:

– Múlt héten az államelnök bejelentette, hogy elhárított egy végveszélyt, ami tulajdonképpen nem létezett. Ezzel csekély két és fél perc alatt sikerült óriási károkat okoznia a racionális párbeszéden, sikerült kigúnyolnia a magyar nyelvet és megbélyegeznie egy közösséget – fűzte hozzá Kelemen, majd így folytatta: – Most hétfőn ismét felült vesszőparipájára. Azt állította, hogy az RMDSZ újabb csapást mért az országra egy „párhuzamos közigazgatási törvénykönyv” kidolgozásával. Hogy hivatalos nyelvvé akarjuk tenni a magyart Erdélyben és hogy alkotmányellenesek a kéréseink.

A szónok ismételten hangsúlyozta:

– Sokszor elmondtuk, hogy mindez nem igaz, ez álhír, összeesküvéselmélet, nacionalista gyűlöletkeltés! Azt kérjük, amit az Alkotmány biztosít, amit a Románia által ratifikált különböző charták előírnak. Amit kérünk, az a 2001 óta érvényben lévő jogaink megerősítése, közösségi szimbólumaink büntetlen használata!

Kelemen Hunor felhívással fordult kollégihoz:

– Azt kérem, álljanak le ezzel. Már ma is látjuk, hogy ez teljesen értelmetlen, de azt még csak nem is sejthetjük, hogy milyen komoly politikai és társadalmi károkkal jár majd mindaz, ami történt.

A szövetségi elnök felidézte, hogy az RMDSZ „harminc éve kizáróan demokratikus eszközökkel küzd azért, hogy a magyar közösségnek több évtizednyi diktatúra és annak asszimilációs törekvése után végre intézményes keretek biztosítsák etnikai, nyelvi, kulturális megmaradását”.

– Mi minden fontos törekvését támogattunk Romániának. Ezekben hittünk! Hittünk a NATO-integrációban, majd az uniós csatlakozásban is – mondta.

Emlékeztette kollégáit, hogy mindezek „Nagyszerű és fontos megvalósítások, de ne feledjük, hogy közösen értük el ezeket”.

Kelemen szerint nem mindegyik megállapodás volt tökéletes, „nem mindegyik volt őszinte”:

– Némelyiket be sem tartották – mondta. – De mindegyik hasznos volt és Románia sem vesztett semmit: sem területet, sem a jobb élet esélyét. Senki nem vált általuk szegényebbé és boldogtalanabbá. Ne rombolják le azt, amit közösen felépítettünk!

Felszólalása végén az RMDSZ elnöke kijelentette:

– A mai szavazás után minden problémánk itt marad: a vírus nem tűnik el, a gazdaság nem fejlődik, a munkanélküliség nő, az iskolák nem nyitnak ki, az emberek továbbra is a kormánytól várják a megoldást a problémáikra, a romániai vendégmunkásokat továbbra is embertelenül kizsákmányolják külföldön, és nem lesz mód arra, hogy a végtelenségig olyan áltémákat találjon ki és tárgyaljon a parlament, amelyek hosszú távon elvonják a figyelmet a valódi problémákról.

Marcel Ciolacu házelnök Fotó: Facebook/Ion Marcel Ciolacu

A vita során a Marcel Ciolacu képviselőházi elnök bejelentette, hogy Robert Cazanciuc szenátusi elnökkel kezdeményezte a két kamara házszabályzának módosítását, oly módon, hogy az elkövetkezőkben ne lehessen vitára terjeszteni az olyan törvénytervezeteket, amelyek Románia független, egységes és oszthatatlan nemzetállam jellegét, illetve az ország területi integritását érintik.

A kezdeményezés értelmében sem a szenátus, sem a képviselőház nem fogadhatná be ezentúl azokat a jogszabálytervezeteket, amelyek Románia független, egységes és oszthatatlan nemzetállam jellegét, illetve az ország területi integritását érintik.

Ciolacu indoklása szerint ezzel a módosítással véget lehet vetni annak a gyakorlatnak, hogy egyesek politikai érdekekből etnikai konfliktusokat szítanak.

A vita során Victor Ponta volt kormányfő, az ellenzéki Pro Europa frakció vezetője kijelentette, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a nyilvánosság előtt kellene vállalnia és írásos megállapodásban is rögzítenie, hogy soha többé nem működik együtt az RMDSZ-szel.

– Szeretném, ha véget vetnének ennek a kretén szövegnek. Mert kreténség 2020-ban Erdély eladásáról beszélni. Másról kellene szólni, ha értelmes dolgokról akarunk beszélni – mondta Ponta.

Véleménye szerint a legnagyobb gondot az RMDSZ törvényhozóival való együttműködés képezi.

– Ha jól tudom, tavaly megszavaztam a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. S ha emlékezetem nem csal, ezt tették az RMDSZ honatyái is. Ellenben én nem szavaztam meg az Orban kormány beiktatását, az RMDSZ viszont megtette. Ezek szerint a PNL kormányt az RMDSZban lévő gonosz emberek szavazataival iktatták be. S még kérni fogja a PNL az RMDSZ szavazatait, megfeledkezve az Erdély elrablása féle kreténségről – fejtette ki véleményét Ponta, hozzáfűzve: – Ha már ennyire eltökéltek a PNL-sek, akkor kössenek egy olyan megállapodást, miszerint többé nem működnek együtt az RMDSZ-szel.

Ponta szerint a PNL akkor sem állt szavának, mikor írásban vállalta, hogy nem szövetkezik a PDL-vel.

– Alig várom, hogy lássam mikor szavazza meg következő alkalommal az RMDSZ az önök kormányát – jegyezte meg Ponta.

Mint ismeretes, a harminc RMDSZ-es honatya által kezdeményezett tervezetet a szenátus hallgatólagosan elfogadta, a képviselőházban a szerdai plenáris ülésén szavazott róla: a plénum 287 szavazattal 21 ellenében elutasította a tervezetet.

 

 

HN-összefoglaló

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.